Secretele istoriei

B. P. Hasdeu: „Sint dac cu trup si suflet,/Si cu mandrie aceasta o recunosc!/ Sint dac, nu sint roman!/ Pe romani ii dispretuiesc.”

Publicat: 13 mai 2016
3

Multi dintre romani sunt mandri ca stramosii nostri sunt dacii si romanii. Chiar in imnul national cantam acest lucru. Exista insa si romani care nu-i recunosc pe romani ca civilizatori ci ii „vad” asa cum erau in realitate: criminali, hoti, distrugatori.

Mai jos va prezentam 12 randuri din istoria romanilor, vazute de straini si localnici. (sursa: enciclopediagetodacilor.blogspot.ro)

1. Civilizatia si istoria au inceput acolo unde locuieste azi neamul romanesc. ( W. Schiller , arheolog american )

2. Pe tablitele de la Tartaria , scrisul apare in teritoriile carpato-danubiano-pontice cu mult inainte de Sumer . ( R. Schiller , Reader`s Digest , 7 , 1975)

3.  Cato : Feriti-ne , zei ceresti , ca , printr-un dezastru care i-ar pune in miscare pe daci si pe geti , Roma sa cada , iar eu sa mai raman teafar … ( Lucanus , Pharsalia , II , 295-297 )

4. O Eva mitocondriala din Tracia se afla la originea romanilor . Populatia de aici a migrat apoi spre toata Europa cu 30-40.000 de ani in urma . ( Profesorul Alexander Rodewald , director al Institutului de Biologie Umana de la Universitatea din Hamburg )

5. Era un popor brav acela care a impus tribut superbei imparatese de marmura a lumii – Roma . Era un popor nobil acela a carui cadere te imple de lacrimi , iar nu de disperare , iar a fi descendentul unui popor de eroi , plin de noblete , de amor de patrie si libertate , a fi descendentul unui asemenea popor n-a fost si nu va fi rusine niciodata . ( Mihai Eminescu )

6. Dacii , moesii , tracii n-au fost in toate vremurile asa de razboinici , ca istoria legendara a facut sa se afirme ca insusi zeul razboiului s-a nascut in TARA LOR ? Mi-ar fi greu sa enumar puterea din toate provinciile , care acum se gaseste inglobata in Imperiul Roman… ( Flavius Vegetius )

7. Ar fi mai usor a smulge ghioaga din mana lui Hercule decat a abate lesne si degraba pe romani de la vechile lor datini. ( Alecu Russo )

8. „Sint dac cu trup si suflet,
Si cu mandrie aceasta o recunosc!
Sint dac, nu sint roman!
Pe romani ii dispretuiesc.” ( B. P. Hasdeu )

9. Romanii despre care am mai spus ca sunt daci . ( Bocignoli , 29.06.1524 , la Ragusa )

10. Dacii sunt primii stramosi ai romanilor de azi . Din punct de vedere etnografic dacii par sa se confunde cu getii . Aceiasi origine , aceiasi limba . Asupra acestui punct toate marturiile din vechime concorda . ( Abdolonyme Ubicini , Les origines de l’historie roumaine , Ernest Laroux , Paris ,1866 , p. 6 )

11. Faza primara a Culturii Vedice s-a desfasurat in Carpati , cel mai probabil , initial , in Ardeal unde se gaseste , Ancient India ( India Veche ) . ( 1922 The Cambridge History of India , Universitatea din Cambridge , baza vechea literatura vedica )

12. Romanii nu au ajuns nici in Maramures , cu atit mai putin in sesul dintre Carpatii padurosi si Marea Baltica , spatiu de expansiune al populatiei carpatice . Aici si-au organizat atacurile contra Imperiului Roman , armatele Geto-Dace , numite de unii si gotice . ( Waclaw Aleksander Maciejowski 1792 – 1883 , in lucrarea Geto-dacii vistulieni si niprieni stramosii polonilor )

Adauga un comentariu