Eveniment-Social

Bacalaureatul de la Iasi, un concurs al contrastelor

Publicat: 09 iul. 2012
1

@ Rezultatele initiale ale examenului de bacalaureat de la Iasi sunt pline de contraste @ Cu toate ca procentul de promovabilitate este mai mare cu aproximativ 15 procente fata de cel al anului trecut, ca cele mai multe note de zece la nivel national au fost obtinute de liceenii ieseni, exista si unitati de invatamant cu promovabilitate ZERO si altele cu sute de picati @ In fata acestei realitati, actualul inspector general, prof. dr. Camelia Gavrila, considera ca este nevoie de o analiza serioasa asupra invatamantului preuniversitar

Rezultate curioase si diferite inregistrate la nivelul judetului Iasi dupa publicarea rezultatelor initiale la examenul de bacalaureat. Astfel, desi rata de promovabilitate este mult mai mare decat cea de anul trecut si cele mai multe note de zece din tara au fost luate de candidatii ieseni, sunt si elemente ce ingrijoreaza actuala conducere a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).

Liceele cu rezultate proaste, in lichidare

Astfel, inspectorul general, prof. dr. Camelia Gavrila, considera ca se impune o analiza serioasa in legatura cu rezultatele proaste inregistrate la grupurile scolare si in liceele industriale. „Cred ca se impune o analiza foarte serioasa a rezultatelor proaste obtinute de o serie de unitati de invatamant la nivelul judetului Iasi. Nu cred ca noi suntem cei care trebuie sa decidem desfiintarea acestora si cred ca ele se vor autodesfiinta. Atunci cand vine vorba de Grupul Scolar Agricol Holboca, acesta se afla in lichidare. Revin la ideea pe care am mai expus-o: invatamantul tehnologic trebuie regandit intr-o maniera foarte serioasa. Sunt tineri care isi doresc sa aiba o meserie, lucru care este foarte important”, a declarat Gavrila.

Cu toate acestea, Iasul se poate mandri ca este pe locul I la nivel national dupa numarul notelor de 10 si, din aceasta perspectiva, sefa ISJ are o serie de explicatii. „Sunt mai multe explicatii pentru numarul notelor de 10 obtinute de liceeni ieseni. In primul rand, as vrea sa spun ca este o concurenta benefica la nivelul celor trei mari colegii respectiv Racovita, Negruzzi si National, si aici as dori sa includ si Colegiul Mihail Sadoveanu din Pascani sau Liceul de Informatica Grigore Moisil din Iasi. In plus, in aceste unitati sunt si foarte multi elevi olimpici cu rezultate remarcabile la nivel international, lucru care se difuzeaza si la nivelul comunitatilor educationale ale acestora. De asemenea, elevii sunt preocupati sa obtina rezultate foarte bune la bacalaureat deoarece isi doresc sa urmeze universitati importante din lume. O alta explicatie ar fi si faptul ca zona Moldovei este una mai saraca lucru ce ii determina pe elevi sa invete foarte mult pentru a se realiza, in acest mod, in viata”, considera aceasta.

Sute de contestatii

In acelasi timp, la nivelul judetului s-au inregistrat 1.411 de contestatii la examenul de bacalaureat. „Sunt 541 la Limba romana, 481 la Matematica si Istorie si 389 la proba E(d). Numarul contestatiilor depuse se inscrie in media inregistrata in fiecare an”, a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ. Tezele vor fi reevaluate in alt judet, urmand ca rezultatele finale sa fie afisate in ziua de 13 iulie 2012. Comparativ cu anul trecut, au fost depuse in total 1.928 de contestatii, 628 dintre acestea la Limba si literatura romana, 699 la Istorie si Matematica alaturi de 601 la discipline din cadrul probei Ed). Conform rezultatelor de la prima sesiune a celui mai important concurs national, procentul de promovabilitate in randul candidatilor ieseni a fost de 56,06 la suta. Totusi, din cei 7.147 de tineri care au terminat clasa a XII-a, aproximativ 1.500 sunt corigenti sau repetenti iar, in jur de 700, au ales sa nu participe la bac. Concursul din acest an a provocat si o victima, liceeanul Teodor Mahu sinucigandu-se pentru ca nu a luat nota de promovare.

Comentarii
 • De ce nu spune madam Lantisor ca in Iasi ,la anumite licee,in functie de cat se cotizeaza, sun te ani de zile aceeasi evaluatori; vicepresedinti de comisie de bac. sunt directori alesi pe spranceana care-s pretenii sefei si care numerotand tezele le dirijeaza catre anumiti prof, corectori.Verificati lista prof.corectori in ultimii 5-** ani la Racovita,, Negruzzi,Col.National,dar si la alte licee;o fi doar coincidenta ca mereu aceiasi profesori(care s-au si imbogatit substantial intre timp,evident din leafa diminuata de bugetar !)sunt abonati la o anume piata a bacului.

 • Corectez de peste 2* de ani la bac si nu am primit nici macar un pachet de cafea ca spaga … ceea ce spuneti este aberant! In marea majoritate profesorii sunt corecti iar a face avere din corectat …e o gluma , nu?!

 • de acord cu desfiintarea unor licee.colegiul dimitrie leonida,rezultate dezastroase in ultimii 2 ani la bac,acolo sint profesori care iau spaga in cursul anilor de liceu,pt a nu-i lasa corigenti sau repetenti,ajunging acestidatatori de mita in anul terminal,dind bacul dupa noile reguli bineinteles ca nu-l iau,dar profesoreul respectiv a ramas cu banii luati in acesti ani.de exemplu la mate,prof plenovici diriginte la a11a are o eleva care an de an este corigenta,anul aceste in august asteapta banii,pt ca respectiva trebuie sa treaca in cl xiia.i-am propus maica-si sa aiba niste bani falsi pt ai da acestui prof plenovici.

 • Cercetati cum de a luat eleva Furnica – de la Colegiul National -media 9.9* -stiind faptul ca este f.f.f. slaaabaaa!!! Cred ca e o combinatie de factori— inspectoarea Lantisor, cunoscuta pentru apetitul ei si …madam Furnica, profesoara la Medicina, rascunoscuta pentru spaga cu valoare precizata. Evident ca in acest lant intra si profesorii corectori – niste jeguri!!!

 • Este foarte bine ca s-au obtinut note de ** pe linie la examenul de bacalaureat.
  Exista totusi copii mult mai bine pregatiti decat unii dintre cei cu ** pe linie, care au aparut pe la televizor si care au recunoscut cu gura lor „ca nu se asteptau la **\”. Acesti copii dupa o munca imensa au obtinut note apropiate de ** (intre 9.** si 9.99).
  Nu trebuie sa se uite semnele de pe lucrari care se pun pentru ca acestea sa ajunga la anumite persoane din comisiile de corectare.
  De ce nu s-au pus camere de luat vederi si in salile cu comisiile de examen sau cu comisiile de corectare, pentru a vedea cum se impart lucrarile intre profesorii din comisii si cum se corecteaza lucrarile.
  Ar fi bine sa aratati lucrarile de ** ale unor elevi, sa vedeti dv. (si noi) cum arata acestea.
  De exemplu, la Iasi, la Colegiul National, trebuie amintit ca mama unei eleve de ** este profesoara in invatamantul preuniversitar si a fost presedinta comitetului de parinti (organizand banchetul si acte actiuni in scoala). Este clar ca buna ziua pentru cei care cunosc aceasta eleva ca nu avea cum sa ia ** pe linie. Dar ii trebuia aceasta medie pentru facultatea la care a aplicat in Anglia. Si nu este singura persoana de ** de la acest liceu sau de la C.N. Negruzzi care a obtinut aceasta medie finala pe nedrept.
  Va mai trece mult timp pana cand se va ajunge la un examen de bacalaureat corect din toate punctele de vedere. Facultatile trebuie sa-si organizeze propriile examene de admitere si sa nu mai ia in considerare notele de la bacalaureat.

 • Cum puteti fi atat de nesimtit(ta) sa spuneti ca nu ati luat niciodata spaga!!! Chiar vrei sa te cred?!!! Nu exista in tara asta asa ceva.In alta ordine de idei am avut si eu matusa inspector scolar si mi a povestit toate matrapazlacurile care se fac la bac asa ca nu veni cu chestii din astea precum ca esti un sfant de profesor!!!Legat de bacul de anul asta si chiar si de cel de anul trecut vreau sa va zic ca nu se face carte mai deloc in liceele industriale.Cunosc pe cinevacare invata la Radu Cernatescu si nu a mai facut oreeeee serioase de prin aprilie iar stimabila diriginta care culmea mai e si profesoara de matematica le a zis in ultima ora sa nu se prezinte la bac decat in a doua sesiune ca. Iasa la pensie,nu care cumva sa de a vina pe ea de prestatia slaba a elevilor la examenul de matematica.Ce parere aveti domnilor profesori despre asta?!! Numai elevii sunt de vina nu? Eu sa fiu in locul ministrului v as da pe toi afara de la mic la mare si vorbesc doar de cei de la grupuri scolare.Sunteti niste scursuri ale societatii care va plange ti ca aveti salarii mici.SI eu am salarul diminuat si lucrez numai si numai cu cifre,ce ar trebui sa fac sa gresesc sau sa trag chiulul ca am salarul mic?!!!Rusine profesorilor care isi bat joc de copii!!!

 • Pentru Mina

  E clar ca e vorba despre Radiana Arghiropol a carei mama este directoare la Scoala Ion Simionescu, o individa fara moralitate si fara nici un principiu.
  Faptul ca fiica-sa pleaca in Anglia este un fapt fericit: asanam societatea romaneasca de un putregai si un pui de curva!

Adauga un comentariu