News Flash:

Bacalaureatul începe maine cu proba orală la romană

13 Februarie 2010
1597 Vizualizari | 0 Comentarii
Peste 200 de mii de elevi vor susţine maine prima probă a examenului de Bacalaureat. Va fi primul test din noul experiment al Ministerului Educaţiei. Timp de trei zile, ei vor fi repartizaţi pentru proba orală la limba romană. Elevii nu vor primi note sau calificative, ci un certificat de competenţe. Proba poate fi trecută şi cu zero puncte.

Pentru prima data, Bacalaureatul începe în timpul anului scolar. Proba orala la limba romana se va desfasura pe 15, 16 si 17 februarie. Toti cei peste 200.000 de elevi vor fi repartizati în peste 1.400 de centre de examen. Luni vor fi examinati 83.233 de candidati, marti 75.689 de candidati iar miercuri îsi vor testa cunostintele 45.778 de elevi. Candidatii nu vor fi notati, ci vor primi certificate de competete, de la nivel mediu, pana la cel de avansat.

Orice elev prezent la examinare va promova proba orala a Bacului

Subiectele vor avea un grad de dificultate care sa permita rezolvarea lor în maximum 10-15 minute. Elevului îi este permis sa ia si 0 puncte, pentru ca singura conditie pentru a trece Bacul oral este simpla prezenta. Probele orale vor continua în semestrul al doilea. De pe 19 pana pe 29 aprilie, elevii for fi testati la calculator, iar pe 31 mai, la limba straina. Sesiunea scrisa va contine doar trei probe. Limba romana se va sustine pe 28 iunie, iar matematica sau istoria, pe 30 iunie. Ultima proba, pe 2 iulie, va fi la alegere, în functie de profil.

Profesorii ar putea participa la Bac fara sa primeasca bani în plus

Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca abia saptamana viitoare vor lua o decizie daca îi vor mai plati pe profesori sau nu. Vestea a nemultumit sindicatele, care spun ca nu vor munca suplimentara, pe gratis. "Nu este normal pentru munca suplimentara colegii nostrii sa nu fie platiti . Nu avem informatii în acest moment ca unii profesori nu vor dori sa se prezinte la acestre probe. Nu este exclus însa ca urmatoarele probe sa intre sub incertitudinea unor eventuale forme de protest" a spus vicepresedintelel FSLI, Liviu Marian Pop.

Explicatia Ministerului este simpla: bacalaureatul se sustine acum în timpul anului scolar, cu profesorii de la clasa. Asadar nu ar mai fi nevoie de bani în plus la salariile dascalilor.

Anul trecut, sumele acordate profesorilor pentru supravegherea examenului si corectarea lucrarilor au fost considerabil diminuate fata de 2008. Astfel, daca în 2008, profesorii evaluatori la examenul de bacalaureat au primit 7,5 lei pentru fiecare lucrare corectata, anul trecut au primit doar 4 lei. Profesorii din comisiile pentru examinarea orala au primit cate 2 lei pentru fiecare elev examinat, iar o zi de supraveghere a fost platita cu 25 de lei, în timp ce în 2008 se primeau 4,7 lei pentru fiecare elev evaluat, respectiv 64 lei pe zi pentru supraveghetori. Cel mai mult au primit universitarii, presedinti ai centrelor de examen si ai centrelor de evaluare, ale caror indemnizatii pentru bacalaureat au pornit în 2009 de la 800 de lei, fata de minimum 1.150 de lei în 2008.

Peste 3.000 de politisti vor asigura ordinea si siguranta publica la probele orale ale Bacului

Politistii vor asigura masurile de ordine si siguranta publica la cele 1.396 de unitati de învatamant din întreaga tara în care va avea loc examenul. In scopul realizarii acestui obiectiv, vor actiona, conform competentelor, 3.335 de politisti (2.487 de la structurile de ordine publica, 756 de la structurile de politie rutiera si 92 de specialisti din cadrul structurilor de investigatii criminale).

Potrivit Ministerului Educatiei, problele orale ale examenului de Bacalaureat vor avea loc în perioada:
- 19 – 29 aprilie 2010 la competente digitale
- 31 mai – 4 iunie 2010 la limba moderna

Probele scrise la Bacalaureat se vor desfasura:
- 28 iunie 2010 la limba si literatura romana
- 30 iunie 2010 la matematica sau istorie, în functie de profil
- 2 iulie 2010 la o proba la alegere
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

profesorii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3829 (s) | 22 queries | Mysql time :0.273786 (s)