National

Baciu spulbera un mit

Publicat: 02 apr. 2001

Pentru ca si in saptamanile viitoare se va discuta foarte mult despre modificarile care vor fi (sau nu) operate in Constitutia Romaniei, deputatul democrat de Iasi, Mihai Baciu, a dorit sa precizeze, fara urma de echivoc, pozitia Partidului Democrat vizavi de aceasta initiativa.
„In ultima vreme, s-a raspandit un mit, evident interesat, potrivit caruia actiunea de modificare a Constitutiei ar apartine unor doua, maximum trei partide, in speta Partidului National Liberal, Partidului Democratiei Sociale din Romania si UDMR. Realitatea este insa alta; noi am promovat modificarea Constitutiei inca de acum doi ani. Ceea ce vizam atunci era, in special, impunerea unei anumite asimetrii in ceea ce priveste activitatea legislativa a celor doua camere ale Parlamentului”, a spus Mihai Baciu, afirmand, totodata, ca PD a si constituit comisiile speciale care se vor ocupa de acest aspect.
Parlamentarul iesean a aratat si care sunt celelalte propuneri ale democratilor de modificare a Legii fundamentale a Romaniei. Printre acestea se afla: 1) Acordarea de catre Parlament a votului de investitura numai premierului nu si ministrilor din subordine. Astfel, in opinia pedistilor, primul-ministru va avea posibilitatea si mai ales autoritatea de a-si constitui propria echipa din fruntea tarii; 2) Desemnarea indirecta a presedintelui tarii, fie de catre forul legislativ, fie de catre un Colegiu Electoral. Masura este menita a elimina costisitorul efort al natiunii de a alege un sef de stat care, in realitate, nu prea poate face nimic pentru alegatori; 3) Inlocuirea motiunii de cenzura cu motiunea constructiva de neincredere, motiune care, odata votata, ar duce la caderea Guvernului numai daca, in acelasi timp, initiatorii acestei actiuni ar desemna un alt premier ce s-ar bucura de suportul majoritatii parlamentarilor; 4) Extinderea prerogativelor Curtii Constitutionale in asa fel incat forul legislativ sa nu mai aiba posibilitatea de a se exprima el insusi despre (ne)constitutionalitatea propriilor actiuni, ci aceasta atributie sa revina tocmai CC; 5) Diminuarea numarului de mandate parlamentare la maximum trei, adica 12 ani, spre a „ecologiza” Parlamentul Romaniei si pentru a da o sansa de afirmare tinerilor oameni politici; 6) Afirmarea explicita a separatiilor puterilor in stat, prin asezarea unui preambul clarificator inaintea primului articol al Constitutiei; 7) Restrangerea imunitatii parlamentare, prin protejarea deputatilor si senatorilor numai daca declaratiile/actiunile lor au legatura cu activitatea parlamentara; 8) Trecerea la votul uninominal; 9) Alegerea presedintilor celor doua Camere inaintea fiecarei legislaturi anuale, spre a concorda conducerile modificarilor polilor de putere din Parlament etc.
In ceea ce priveste proiectul de buget, deputatul Baciu a spus ca democratii considera previziunile Guvernului nerealiste, iar in legatura cu acreditarea institutiilor de invatamant superior, parlamentarul pedist (care face parte chiar din subcomisia ce se va ocupa cu acest lucru) a declarat ca nu se va abate de la litera si spiritul legii.
Catalin ONOFREIloading...

Adauga un comentariu