Stiri medicale

Bacteria care provoaca gonoreea contine fragmente de AND uman

Publicat: 16 feb. 2011

Transferul de material genetic din genomul uman in cel bacterian, in acest caz in bacteria Neisseria gonorrhoeae, a fost documentat pentru prima oara de o echipa de cercetatori de la Scoala de Medicina a Universitatii Northwestern.

Neisseria gonorrhoeae provoaca gonoreea, una dintre cele mai vechi boli cu transmitere sexuala cunoscute, si una dintre putinele care afecteaza exlusiv omul. Descoperirea cercetatorilor de la Universitatea Northwestern permite obtinerea de noi informatii cu privire la modalitatile prin care aceasta bacterie a reusit sa se adapteze si sa supravietuiasca in gazda umana in decursul evolutiei.

Gonoreea poate fi confundata cu infectia urinara  

„Rezultatul studiului nostru are o semnificaţie evolutiva: demonstreaza ca atunci cand o bacterie este capabila sa asimileze aceste secvente de ADN, ea poate face pasi mari in evolutie”, a comentat Hank Seifert, profesor de microbiologie si imunologie la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Pana acum erau cunoscute fenomenele de transfer de gene intre diferite bacterii si intre bacterii si celule de drojdie. „Saltul de la o celula bacteriana la o celula umana este foarte mare. Aceasta bacterie trebuia sa depaseasca mai multe obstacole pentru a putea dobandi aceasta secventa de AND uman„, a precizat Mark Andreson, un alt cercetator implicat in studiu.

Transferul de gene a fost descoperit pe parcursul analizarii a numeroase secvente genice ale gonoreei, la Broad Institute din Cambridge, Massachusetts. Trei dintre cele 14 genoame izolate aveau o portiune de ADN in care secventa bazelor a reiesit a fi identica cu elementul L1, identificat la fiintele umane. In laborator, Mark Anderson a secventiat fragmentul pentru a confirma ca este identic cu cel uman, si astfel a descoperit ca secventa umana respectiva este prezenta in circa 11% din tulpinile de gonoree analizate.loading...

Adauga un comentariu