Stiri medicale

Bacteriile din gura, cauza unor afecțiuni inflamatorii grave

Publicat: 06 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bacteriile din gura cauza unor afecțiuni inflamatorii grave
Corpul uman este o varietate de microbi, ținută sub control prin relații complexe cu sistemul nostru imunitar.

Corpul uman este o varietate de microbi, ținută sub control prin relații complexe cu sistemul nostru imunitar. Din când în când, membrii acelei comunități microscopice dezvoltă gustul pentru invazie, provocând haos. Pentru persoanele cu boli inflamatorii intestinale severe, o tulpină de bacterii orale ar putea face exact asta.

Bacteriile din gura ar putea fi cauza unor afecțiuni inflamatorii grave

O analiză genetică a mai multor tulpini ale unei bacterii comune, Campylobacter concisus, a descoperit o scurtă secvență de ADN care ar putea explica de ce acest tip este un cetățean care respectă legea când este în gură, dar un potențial terorist în intestin.

„Bacteriile orale intră în sistemul digestiv în fiecare zi când înghițim alimente sau salivă. Majoritatea bacteriilor sunt ucise de acizii din stomac, dar unele pot supraviețui și coloniza în intestine. Este posibil ca bacteriile să nu fi colonizat mult timp, dar gura continuă să aducă o cantitate constantă de bacterii noi, aceasta este problema”, spune omul de știință biomoleculara Li Zhang de la Universitatea New South Wales (UNSW), Australia.

În general, mulți microbi din genul Campylobacter sunt vești proaste pentru sistemul digestiv uman. Deoarece astfel de specii cauzatoare de boli se afla de obicei în intestinele unor animale, avem tendința să le preluăm consumând carne sau apă contaminată.

C. concisus nu seamănă cu verii săi mai patogeni. Această specie o putem numi a noastră, trăind fericită sub un ocean de saliva la aproape toți oamenii sănătoși.

Diaree și disconfort, sânge în scaun, dureri și pierderea în greutate.

Dar în ultimii ani, cercetătorii au suspectat că C. concisus ar putea să nu fie întotdeauna cetățeanul pașnic care ne-am fi așteptat să fie. Markerii bacterieni asociați cu microbul sunt, în mod suspect, legați de incidențele active ale stării intestinale a bolii Crohn, de exemplu.

Împreună cu colita ulcerativă, Crohn intră într-o categorie de afectiuni caracterizată printr-o inflamație gravă a peretelui intestinal și a țesutului înconjurător. Apare diaree și disconfort, sânge în scaun, dureri și pierderea în greutate.

În cazurile în care medicamentele sau modificările stilului de viață nu ajută prea mult, poate fi necesară intervenția chirurgicală, ceea ce face din aceasta o boală gravă.

Nu este complet clar ce declanșează aceste boli inflamatorii intestinale. Se consideră că dieta și stresul nu fac decât să agraveze simptomele, genetica, medicamentele și mediul înconjurător jucând un rol potențial în dezvoltarea lor.

Ceea ce este clar este că reprezinta o afecțiune complexă. Cercetările clinice sugerează din ce în ce mai mult că sunt asociate cel puțin câteva tulpini de C. concisus, deși atribuirea vinei asupra lor va necesita mult mai multe dovezi.

Tulpini potențial patogene

Cateva tulpini potențial patogene au avut deja genomul complet analizat, dar până în prezent nu au existat genome de la indivizi sănătoși cu care să fie comparate.

În acest studiu, cel mai recent, alte 13 genomi au fost asamblati cu succes din tulpini de C. concisus prelevate atât de la controale sănătoase, cât și de la persoane cu boli inflamatorii intestinale.

Această mână de biblioteci de ADN a oferit echipei o bază pentru a compara genetica a peste 230 de tulpini colectate de la 146 de oameni din întreaga lume. Printre acestea se numărau 120 de tulpini de la pacienții cu boala Crohn și colită ulcerativă severă, dintre care unii au fost supuși unei intervenții chirurgicale.

Din această bogăție de date genetice, cercetătorii au analizat detalii comune.

Un inel mic de ADN numit plasmidă s-a remarcat, o secvență de doar două gene codificate pSma1.

„O plasmidă se află în afara ADN-ului cromozomial al bacteriei”, spune autorul principal al studiului, cercetătorul UNSW în biotehnologie Fang Liu.

„Este considerat un element genetic mobil, ceea ce înseamnă că poate fi transferat între diferite tulpini ale bacteriei sau chiar diferite specii. Dacă plasmida poartă gene de virulență, bacteriile ar putea câștiga acea virulență”.

6,8 milioane de persoane din întreaga lume care se confruntă cu simptome de boli inflamatorii intestinale

Deși mică, plasmida a fost găsită în număr mare în tulpinile de C. concisus preluate de la persoanele cu boli inflamatorii intestinale, în special la cele cu colită ulcerativă.

Acestea fiind spuse, a fost identificat și în două tulpini preluate de la o pereche de subiecți de control sănătoși, sugerând că povestea este probabil mult mai complicată.

Deși este posibil ca pSma1 să permită C. concisus să profite de un intestin deja inflamat, rolul potențial în antagonizarea, dacă nu declanșarea bolii, ar deschide calea pentru mai multe tratamente.

Pentru aproximativ 6,8 milioane de persoane din întreaga lume care se confruntă cu simptome de boli inflamatorii intestinale, descoperirea le-ar putea schimba viața.

„Dacă vom afla că plasmida joacă un rol în patogeneză, ar putea fi destul de ușor să transpunem această constatare în utilizare clinică. „Tratamentele care vizează cavitatea bucală ar putea ajuta la reducerea încărcăturii bacteriilor. Este posibil să nu putem eradica această bacterie, dar cu siguranță am putea reduce impactul”, spune Zhang.

Această cercetare a fost publicată în Microbial Genomics.

Adauga un comentariu