Local

Bahluiul, vandut unor firme penale

Publicat: 15 mart. 2011
1

@ Mai multe societati care au avut in trecut probleme cu legea s-au inscris la o licitatie pentru regularizarea raului Bahlui in zona Podu Iloaiei @ Fie ca a fost vorba de licitatii trucate sau de lucrari de proasta calitate, respectivele societati nu au avut nici o problema si-si vad in continuare nestingherite de treaba @ Potul pentru regularizarea Bahluiului este de 77 milioane lei

Dupa inceperea lucrarilor de regularizare a raului Bahlui in zona municipiului Iasi, Administratia Bazinala de Apa Prut – Barlad demareaza licitatia pentru lucrarile de reabilitare si in zona Podu Iloaiei. La deschiderea ofertelor s-au prezentat sapte firme, valoarea totala a proiectului fiind de 77,2 milioane lei.
O parte dintre aceste societati au avut numeroase probleme cu legea, dupa ce au fost prinse cu diverse contracte obtinute mai mult sau mai putin fraudulos. La licitatie s-au prezentat: asocierea Repcon SA Oradea si Aquaproiect SRL Iasi, asocierea Lescaci Com SRL Negresti Oas si Socot SA Targu Mures cu Hidroconstructia SA Bucuresti. Au mai depus oferte: asocierea Heilit Umwelttechnik & Strabag si Conest SA Iasi, asocierea Vega 93 SRL Galati si Consitrans SRL, precum si asocierea Constructii Hidrotehnice SA Iasi, Apasco SA si ISPH SA. O alta oferta a fost depusa de firma Dimar SRL Bucuresti, care lucreaza la reabilitarea raului Bahlui pe teritoriul municipiului Iasi.
Firma care va castiga licitatia va trebui ca sa finalizeze lucrarea in termen de 36 luni.

O lista penala

Multe dintre aceste firme au fost luate la puricat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) pentru afaceri facute pe spinarea sinistratilor. Spre exemplu, in urma cu cativa ani, firma Repcon SA a primit 33 contracte, de peste 6,5 milioane euro, prin incredintare directa, fara licitatie sau in urma unei banale cereri de oferte pentru diverse lucrari hidrotehnice. Si societatea Lescaci Com SRL Negresti Oas a fost implicata in diverse scandaluri. Aceasta a fost tinuta in brate inclusiv de Relu Fenechiu, actualul lider al PNL Iasi. Ea a obtinut mai multe contracte care au depasit 6 milioane euro in timpul guvernarii PNL in judetul Iasi. Si cealalta firma aflata in asociere, Socot Targu Mures, a avut probleme cu legea, fiind anchetata de DNA pentru aceleasi afaceri ilegale, privind niste lucrari la inundatiile din anii trecuti, alaturi de firma Repcon SA.
Lista cu firmele care au incasat bani frumosi de pe urma inundatiilor continua cu Vega 93 SRL Galati. Aceasta a fost controlata dupa ce si-a batut joc de digurile ridicate in 2008, in cateva comune iesene, si care au cedat la inundatiile de anul trecut. De notorietate sunt lucrarile din comunele Rachiteni si Halaucesti, unde digurile s-au surpat la prima apa mai serioasa.
Pe lista firmelor cu „reputatie” se afla si Apasco SA, infiintata in 1992. Numele sau apare in acelasi dosar instrumentat de anchetatori alaturi de Repcon sau Socot Targu Mures si face referire la contractele incheiate in anii anteriori cu diverse administratii bazinale din tara pentru lucrari hidrologice. Apasco SA a fost cercetata de mai multe ori pentru modul in care a primit unele lucrari, dar si pentru modul de executie a acestora.

Proiect indelungat

Proiectul regularizarii raului Bahlui in zona Podu Iloaiei prevede amenajarea a doua poldere, in aval si amonte de localitate, pentru a preveni inundarea zonelor joase din municipiul Iasi. „Scopul principal al lucrarii este atenuarea undei de viitura pentru apararea zonelor joase din municipiul Iasi impotriva inundatiilor. Prin bararea cursului de apa se permite stocarea, pe durata propagarii undei de viitura, in incintele create, a surplusului de apa. Se are in vedere ca, prin golirea de fund, sa fie evacuat in mod dirijat un debit egal sau mai mic decat capacitatea de transport a albiei naturale a raului Bahlui in aval, astfel incat obiectivele din aval sa fie protejate de inundatii”, sustin reprezentantii Administratiei Bazinale Prut – Barlad.

Comentarii
  • Stimabililor BZI-sti,a PARTICIPA LA O LICITATIE inseamna ca ai si castigat si poti incepe executia? sau castigatorul este dat dupa ce ofertele au fost evaluate? asadar si prin urmare este incorect !!! plus ca nu poti ingradi dreptul unor firme sa participe la o licitatie de interes public!

Adauga un comentariu