National

Baietii vor fi vaccinati impotriva virusului care provoaca anumite tipuri de cancer la fete

Publicat: 26 oct. 2011
1

Decizia a fost luata deocamdata in SUA, insa specialistii din intreaga lume studiaza impunerea acestei masuri si in alte state. Este vorba despre vaccinarea baietilor contra virusului papiloma uman.Un comitet consultativ al autoritatilor sanitare americane a recomandat, marti, extinderea si in cazul baietilor a vaccinarii generale contra virusului papiloma uman (HPV), transmis pe cale sexuala si responsabil cu aparitia bolilor venerice, dar si a unor forme de cancer. Aceasta vaccinare face deja obiectul recomandarilor federale pentru tinere. Aceste noi recomandari pentru vaccinarea contra HPV a baietilor in varsta de 11-12 ani trebuie sa fie mai intai acceptate de Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), care, in general, le aproba la doua luni de la publicarea lor.Medicul Anne Schuchat, directoarea Centrului national pentru imunizare si maladii respiratorii din cadrul CDC, s-a felicitat pentru concluziile unanime ale acestui comitet stiintific alcatuit din 13 membri.

„Recomandarile facute CDC de a-i proteja si pe baieti contra HPV marcheaza o noua etapa in lupta dusa de aceasta tara impotriva cancerului”, a declarat Schuchat,Anne Schuchat a subliniat faptul ca aproximativ 20 de milioane de americani au fost infectati cu HPV asociate mai multor tipuri de cancer (col uterin, vaginal, penian, anal, bucal si al gatului).Aceasta vaccinare va permite astfel si protejarea baietilor contra anumitor infectii transmise pe cale sexuala, ca si contra anumitor tipuri de cancer. Extinderea vaccinarii si la baieti le va proteja astfel indirect pe femei, reducand transmiterea HPV, mai ales a celor vinovate de majoritatea cancerelor de col uterin.

CDC recomanda deja vaccinarea fetelor in varsta de 11-12 ani sau chiar incepand de la noua ani, insa, in ciuda recomandarii, rata de vaccinare contra HPV ramane destul de scazuta.Comitetul considera ca aceasta vaccinare ar putea fi facuta pana la varsta de 21 de ani la barbatii care au primit deja o doza de vaccin. Varsta limita a fost fixata la 26 de ani pentru femei.Ca si in cazul fetelor, vaccinarea baietilor este recomandata inainte ca acestia sa devina activi din punct de vedere sexual si sa se infecteze.Exista doua vaccinuri anti-HPV care protejeaza contra principalelor doua tipuri ale acestui virus, responsabil cu aparitia unor tipuri de cancer. Este vorba de Gardasil – produs de compania americana Merck – si de Cervarix – produs de compania farmaceutica britanica GlaxoSmithKline.Cele doua vaccinuri au fost aprobate, pentru fete, de Agentia americana pentru medicamente (FDA). Insa doar vaccinul Gardasil produs de Merck a fost autorizat deocamdata si in cazul baietilor.Virusurile din familia papiloma sunt responsabile in fiecare an cu aparitia a 18.000 de cazuri de cancer la femei, cele mai multe de col uterin, si a 7.000 de cazuri de cancer la barbati, in special bucal si al gatului. HPV provoaca si aparitia unor negi genitali, de care sufera 1% dintre americani, din ambele sexe.

Comentarii
  • E foarte interesant cum la un articol care priveste viata copiilor nostrii nu are nimeni nimic de spus, ca doar ce e un vaccin facut de marile corporatii americane farmaceutice si se stie ce scandaluri internationale au fost cu vaccinul la faete papiloma. Da asta e, cand e vorba de barfa si cearta toata lumea are un cuvant de spus, cand insa e vorba de un subiect cu adevarat important nimeni nu spune nimic. Frumoasa atitudine a unei natiuni!

Adauga un comentariu