News Flash:

Balamuc la Terom

5 Aprilie 2005
1400 Vizualizari | 0 Comentarii
•Lupta la baioneta intre reprezentantii SC Sara Prod Com SRL si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), pentru conducerea SC Terom SA Iasi •Culmea ironiei, directorul Vaidner a trecut de la administrator desemnat de SC Sara Prod Com SRL la partizan al interesului AVAS •In acelasi timp, in cursul zilei de ieri, la Oficiul Registrului Comertului, AVAS nu figura ca actionar, ceea ce inseamna ca nu isi avea locul in AGA •Reprezentantul AVAS a votat insa schimbarea administratorului SC Sara Prod Com, in timp ce reprezentantii Sara Prod Com au votat schimbarea lui Viorel Vaidner din functia de administrator al SC Terom SA

In cursul zilei de ieri, sedinta Adunarii Generale a Actionarilor SC Terom SA a inregistrat o premiera absoluta: doua tabere, doua feluri de acte si, in final, doua sedinte in care s-a votat dupa interesul fiecarei parti. Prezent cu noaptea in cap la Casa de Cultura a Sindicatelor, directorul Viorel Vaidner a venit insotit de Florin Gheorghica, numit chiar in cursul zilei de ieri delegat din partea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului - AVAS. Asupra deciziilor luate ieri, este de asteptat ca fiecare tabara sa depuna actiuni de contestare in instanta. Un rol deosebit de important in solutionarea divergentelor de la firma ieseana il va avea in urmatoarele zile Oficiul Registrului Comertului, care va trebui sa inregistreze ambele decizii ale Adunarii Generale a Actionarilor. Peste doua sute de salariati au fost prezenti in cursul zilei de ieri la sedinta, unde au stat aproximativ trei ore pentru a fi trecuti in foaia de prezenta. Acestia au facut doar figuratie, decizia fiind luata de cei care sustin ca sunt actionari majoritari. Viorica Zlate a sustinut ca oamenii de la Terom SA sunt manipulati de actuala conducere si de o parte dintre liderii de sindicat. "Oamenii sunt manipulati de conducere si de o mare parte din liderii de sindicat, insa nu de toti, pentru ca exista oameni care stiu care este intentia acestora", a declarat Zlate.

Actiune in forta

Din informatiile detinute pana in prezent, AVAS a adunat artileria grea pentru a schimba actualul administrator, SC Sara Prod Com SRL. Acest lucru este demonstrat de o adresa, data la repezeala in cursul zilei de ieri, prin care AVAS il desemneaza pe Florin Gheorghica in functia de administrator, desi la Registrul Comertului AVAS nu figureaza ca actionar, avand ca scop precis acela de a vota impotriva ordinii de zi. "Am fost solicitat de AVAS, iar astazi am primit mandat. Sara Prod Com SRL va ramane doar cu 8,2 suta din actiuni. Mandatul meu din partea AVAS consta in faptul ca, din transferul dreptului de proprietate, contractul de privatizare se dizolva de drept. Ma vad obligat sa votez impotriva ordinii de zi", a sustinut Florin Gherghica. In acelasi timp, reprezentantii de la Terom SA au sustinut ca decizia privind intrarea AVAS a fost inscrisa in registrul actionarilor, insa nu a fost inscrisa la Registrul Comertului, fapt pentru care au avut loc aceste disensiuni. In acelasi timp, in cursul zilei de ieri, directorul Vaidner si directorul de resurse umane Dan Silvestru au convocat o intalnire cu reprezentantii mass-media, in care au incercat sa explice balamucul din cursul diminetii. Acestia nu au convins prin argumente clare ca decizia luata de ei si reprezentantul AVAS este conforma cu legislatia in vigoare. "Daca vin cu hartie de la Registrul Comertului, eu, in secunda urmatoare, predau cheile. Nu ma tin de post, insa nu stiu daca noua structura a fost trimisa la Registrul Comertului", a sustinut Vaidner.

Replica

Dupa sedinta tinuta de actualul director Viorel Vaidner, in care a fost votata schimbarea administratorului SC Sara Prod Com SRL din Bucuresti si in care a fost respinsa ordinea de zi, Viorica Zlate a tinut o alta sedinta, in care, conform datelor de la Registrul Comertului, Hassan Nana'a figura cu un procent de 95 la suta din actiuni, a fost votata schimbarea lui Vaidner din functia de administrator. In acelasi timp, Zlate a considerat ilegala decizia luata de directorul Vaidner si de persoana mandatata de AVAS. "Actionarul majoritar nu a fost instiintat de aceasta actiune si de modificare. Mi se pare normal ca AVAS trebuie sa prezinte situatia actionarului majoritar. Vaidner nu mai reprezinta Terom. Eu inca sunt director adjunct iar, de maine, domnul Silion este administrator", a sustinut ieri Viorica Zlate. Aceasta a fost alaturi de avocatul care reprezinta SC Sara Prod Com SRL in toate procesele legate de Terom SA. Acesta a sustinut ca deciziile luate de actuala conducere nu au suportul legal necesar. "Domnul care reprezinta AVAS ar trebui sa stie ca societatea este in reorganizare. AVAS nu putea sa ia nici o decizie fara judecatorul sindic, lucru care nu a avut loc. Articolul 46 din Legea 64/1995 spune clar ca, in aceasta situatie, nu poate sa vanda nimeni actiuni, decat creditorii. Ori, printre cei mai importanti creditori se afla Ministerul de Finante, care este de acord cu noi, pentru ca nu doreste asa ceva. Actul de trecere a Terom SA la AVAS nu este opozabil daca nu are ca suport decizia judecatorului sindic. Actionar majoritar este in continuare Hasan Nana'a", a sustinut ieri avocatul Septimiu Stirban, reprezentant la SC Sara Prod Com SRL.

Procura

Una peste alta, o mare surpriza a avut loc in momentul in care Vasile Zlate a venit la sedinta cu o procura speciala din partea lui Hassan Nana'a, prin care Zlate era desemnat reprezentantul sau in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). In acest context, Vasile Zlate a decis aprobarea punctelor de pe ordinea de zi si eliberarea din functie a lui Vaidner. "Votez pentru dorinta arabului de a pastra locurile de munca si de a nu pune pe drumuri doua mii de oameni. Domnul Vaidner este eliberat din functie. Reprezentantul legal al Sara Prod Com SRL este Ion Silion. Pentru aceasta sunt de acord cu numirea lui Silion in functia de administrator la SC Terom SA", a sustinut, ieri, Vasile Zlate. Procura semnata de Hasan Nana'a este datata 17 martie 2005 si a fost facuta la Ambasada Romaniei la Damasc, in prezenta notarului Stefan Neagu. Prin acest act, sirianul numeste, in calitate de actionar majoritar, pe Ion Silion, Vasile Zlate si Ali Samer, sa il reprezinte in AGA de la Terom SA ori de cate ori este nevoie, inclusiv la aprobarea situatiei financiare pentru anul 2004.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1505 (s) | 24 queries | Mysql time :0.017819 (s)