Boli si tratamente

Balanopostita

Publicat: 10 dec. 2010
7

Balanita este inflamatia glandului penian; postita este inflamatia preputului, iar balanopostita reprezinta inflamatia ambelor. Inflamatia capului penian are cauze infectioase si noninfectioase. Frecvent nu poate fi decelata o cauza anume. Balanopostita apare la pacientii cu fimoza, interferind cu o igiena adecvata.

Este o conditie frecventa care afecteaza 11% dintre barbati. Poate fi recurenta sau persistenta. Exista o larga varietate de cauze si factori de predispozitie. Balanopostita este mai comuna printre barbatii necircumscrisi posibil ca rezultat al igienei slabe si aeratiei sau a iritatie prin smegma. A fost raportata ca o sursa de febra si bacteriemie la barbatii neutropenici, iar balanopostita candidozica poate fi extrem de severa la barbatii cu diabet zaharat. Secretiile subpreputiale pot deveni infectate cu bacterii anaerobe si determina inflamatie.

Diabetul zaharat
predispune la balanopostita. Balanita conduce de obicei la postita exceptie facind pacientii circumscrisi. Balanopostita cronica creste riscul de balanita xerotica obliterans, fimoza, parafimoza si cancer. Ulceratiile, iritatia si secretiile subpreputiale apar la 2-3 zile dupa contactul sexual. Fimoza, ulceratiile superficiale si adenopatia inghinala pot urma. Pacientii trebuie testati pentru posibila etiologie, mai ales candizoza. Este importanta evaluarea glicemiei. Pielea trebuie examinata pentru a decela leziuni care sa sugereze o dermatoza capabila de afectare genitala. Anamneza trebuie sa verifice folosirea de prezervative din latex. Tratamentul cuprinde abordarea unor masuri de igiena si tratarea cauzelor specifice. Irigatiile subpreputiale pentru a inlatura detritusurile si secretiile pot fi necesare. Daca fimoza persista dupa ce inflamatia s-a rezolvat circumcizia trebuie luata in considerare.

Patogenie:
Definita ca inflamatia preputului si a glandului la barbatii necircumscrisi, balanopostita apare la virste diferite si poate avea multiple origini bacteriene sau fungice sau poate fi cauzata de dertatita de contact. Infectiile complexe au fost bine documentate, frecvent printr-un preput slab retractil sau o igiena slaba care conduce la colonizare si suprapopulare. Balanopostita nu trebuie confundata cu balanita care este inflamatia glandului sau a clitorisului. Desi multiple organisme au fost incriminate drept agenti cauzativi pacientul este tratat empiric fara a obtine o etiologie specifica in majoritatea cazurilor. Infectiile candidozice sunt cele mai frecvente. Pacientii in virsta au frecvent multiple etiologii incluzind intertrigo, dermatitele iritante sau alte infectii fungice. Organismele care au fost identificate cuprind Bacteroides, Gardnerella si speciile de Candida. Se crede ca balanopostita candidozica este cea mai frecventa infectie micotica a penisului, desi infectiile fungice peniene sunt rare. Intr-un studiu efectuat speciile de Candida numara peste 30% dintre agentii infectiosi iar streptococii beta-hemolitici 13%. Cauzele rare include Streptococcus pyogenes, Providencia, Pseudomonas si apar la persoanele imunocompromise.

Semne si simptome:
Desi infectia este identificata la virste variate cele mai multe studii tintesc populatiile juvenile si cele active sexual. La adulti o anamneza detaliata identifica iritantii topici pentru a detecta dermatitele de contact. Examenul glandului si a preputului arata frecvent o leziune rosie, maculara, umeda. Eritemul asociat este observat iar zonele de decolorare galben-maronie au fost descrise. Prezenta lichenificarii, a marginilor neregulate sau a modificarilor acetoalbe la tratamentul cu 5% acid acetic sugereaza o infectie HPV care poate fi observata alaturi de balanopostita. O balanopostita suprapusa pe un condilom plat a fost descrisa. Asemenea leziuni coexistente pot fi diagnosticate in fucntie de istoricul clinic si de cultura fungica sau bacteriana din ulcer. Ulceratia si eroziunile profunde au fost descrise la pacientii cu boala avansata, frecvent in asociere cu infectiile fungice si la persoanele imunocompromise.

Diagnostic:
Studii de laborator: -pregatirea cutanata cu hidroxid de potasiu, cultura speciile de Candida. Biopsia este indicata in leziunile premaligne cum este eritroplazia Quyerat sau boala Bowen, daca sunt suspectate si necesita excludere. Examenul histologic este nonspecific si de natura eczematoasa. Dermul contine infiltrate limfoplasmacitare. Coloratiile speciale pentru fungi pot demonstra elemente fungice sau organisme candidozice. Diagnosticul diferential se face cu urmataoarele afectiuni: boala Bowen, candidoza cutanata, dermatita de contact iritanta, eritroplazia Quierot, intertrigo, lichen scleros, sinus pilonidal penian, ameobiaza, infectia HIP, leziunile ulcerate ale penisului prin muscaturi de insecte, balanita Zoon.

Tratament:
Antibioticele topice (crema cu metronidazol) si antifungice (crema clotromoxazol) sau o crema cu steroizi slabi pentru dermatitele de contact conduc de obicei la rezolvarea leziunii. Igiena adecvata cu spalare frecventa si uscare a preputului este esentiala ca masura de preventie. Circumcizia poate fi indicata in cazurile recalcitrante si recurente. Prognostic: Prognosticul este adesea favorabil. Lipsa raspunsului in cadrul unui tratament adecvat trebuie sa ridice suspiciunea de neoplazie. Acesta necesita biopsie pentru a exclude neoplaziile primare si secundare care implica penisul. Cea mai frecventa neoplazie care imita balanopostita este eritroplazia Quyerot desi boala Bowen poate fi similara. La un pacient care este imunocompromis prezenta unei infectii sistemice fungice poate conduce la aefctarea penisului si determina o leziune ulcerata profunda.

Adauga un comentariu