Stiri si curiozitati

Balta Vrajitoarelor. Apa vie si apa moarta

Publicat: 18 feb. 2014
3
Balta Vrajitoarelor din Padurea Boldu-Creteasca este locul ales de vrajitoare in noaptea de 13 spre 14 martie, cand ele se aduna pentru a-si implini ritualurile. Se crede ca aici ar fi murit decapitat Vlad Tepes, iar dupa cutremurul din 1977, tonele de moloz descarcat in apele baltii au disparut fara urma in adanc. Pana de curand exista obiceiul ca femeile insarcinate, care voiau sa scape de sarcina, sa vina la balta, unde, dupa ce intrau cateva minute in apa pierdeau imediat sarcina. Balta are o adancime de un metru si jumatate si nu isi mareste sau nu isi micsoreaza niciodata dimensiunile, indiferent de conditiile climatice. 
Nu exista vietati in apa si toate animalele evita acest loc. Localnicii cred ca balta ar fi blestemata si bantuita de entitati malefice. Odata, o femeie a apelat la ajutorul unei vrajitoare pentru a-si salva casnicia. Impreuna, au venit sa realizeze ritualul necesar pe malul baltii. Femeia a urmat intocmai instructiunile vrajitoarei, a inaintat singura spre balta si, ajunsa la marginea acesteia, a inceput sa rosteasca descantecele pe care i le spusese vrajitoarea. Nici nu a terminat, ca un vartej s-a format in balta si, peste cateva ore, s-a trezit pe un teren viran din cartierul Berceni. Explicatia vrajitoarei a fost ca descantecul esuase pentru ca femeia nu isi daduse jos lantul cu cruce pe care il purta la gat, scrie formula-as.ro.

Vezi si Lacuri care apar si dispar. Nunta inghitita de ape 

Legendele populare romanesti vorbesc si despre ritualuri in care se folosesc apa vie si apa moarta. Exista anumite zone din tara unde se spune ca se gasesc aceste doua tipuri de apa magica. In legendele noastre, eroii trebuie intai sa foloseasca apa moarta pentru ca, apoi, apa vie sa isi poata face efectul. La Craiova, in apropierea cimitirului Roboaica, toate fantanile contin apa moarta. Este vorba despre o apa cu gust de ulei, ce nu poate fi consumata. Localnicii cred ca izvoarele trec pe sub cimitir, iar cand ploua, cimitirul balteste si apa, plina de resturile pamantesti ale decedatilor, se scurge in izvoarele din subteran.
Vulcanul noroios de la Panatau, din judetul Buzau, poate ajuta localnicii in anticiparea evolutiei vremii, in functie de apa care tasneste din el. Cei din zona cred ca apa limpede care iese din vulcan este apa vie, apa buna, care prevesteste vreme frumoasa, in timp ce apa tulbure este apa moarta, care prezice vremea rea. Lacul subteran din Padurea Baciu din Cluj are si el ape cu proprietati miraculoase. Temperatura lor este mereu scazuta, nu depaseste niciodata 3 grade Celsius si lacul nu ingheata niciodata. Adancimea este, si ea, constanta, iar puritatea apei, ca si incapacitatea sa de a se evapora sunt incredibile. In plus, in zona nu a fost descoperita niciun fel de panza freatica, deci, este ca si cum lacul ar fi alimentat din neant. Apa are o puritate de 100% si o culoare albastruie si nici o vietate nu traieste in ea.
Adauga un comentariu