International

Banană lipită cu scotch, vândută pentru o sumă exorbitantă

Publicat: 05 dec. 2019

O banană care este lipită cu scotch pe un zis a fost scoasă la vânzare la Art Basel Miami Beach săptămâna aceasta. „Capodopera” a fost vândută la un preț colosal de 120.000 USD. Creația poartă semnătura lui Maurizio Cattelan, care nu este la prima astfel de „creație”.

Conform site-ului Artnet, două dintre cele trei ediții expuse s-au vândut pe piața artei, ultima fiind achiziționată cu cifra de 150.000 de dolari.

Lucrarea a fost expusă miercuri de Perrotin la o galerie de artă contemporană fondată la Paris. „Este prima contribuție a lui Cattelan la un târg de artă în 15 ani”, a spus galeria.

Intitulată „Comedian”, opera de artă este caracterizată de o banană achiziționată dintr-un magazin alimentar din Miami și o singură bucată de bandă adezivă. Există trei astfel de ediții, a spus galeria, toate fiind scoase spre vânzare.

Emmanuel Perrotin, a declarat că bananele sunt „un simbol al comerțului global, un dublat entender, precum și un dispozitiv clasic pentru umor”, adăugând că artistul transformă obiectele mundane în „vehicule de atât încântare, cât și critică ”.

Potențialii cumpărători ar trebui să conștientizeze că nu există instrucțiuni precise despre modul de acțiune în cazul în care bananele încep să se descompună.

Conform unui comunicat de presă al Galerie Perrotin, artistul a venit cu ideea în urmă cu un an.

„Pe atunci, Cattelan se gândea la o sculptură care avea forma unei banane”, se arată. „De fiecare dată când a călătorit, a adus cu el o banană și a agățat-o în camera de hotel pentru a găsi inspirație. El a făcut mai multe modele: mai întâi în rășină, apoi în bronz și în bronz pictat (înainte) revenind în sfârșit la ideea inițială a o adevărată banană.”

Cattelan este bine cunoscutul artist pentru sculpturile care contestă cultura. Una dintre lucrările sale de artă este o toaletă din aur de 18 carate. Atingea suma de circa 6 milioane de dolari,  când a fost smulsă dintr-un zid și furată de la Palatul Bleinheim din Anglia.loading...

Adauga un comentariu