Magazin

Bananele baga LUMEA in „stare de urgenta”

Publicat: 17 dec. 2013
1

Oamenii de stiinta sunt foarte ingrijorati ca recolta mondiala de banane va fi afectata incepand cu acest an de o serie de insecte si boli provocate de ciuperci.

Guvernul din Costa Rica, unul dintre cei mai mari furnizori ai acestui fruct, deja a declarat stare de urgenta nationala. Exporturile in valoare de jumatate de miliard de dolari ale tarii au fost atinse de doua nenorociri separate provocate de doua tipuri de insecte, scrie The Independent.

Magda Gonzalez, directorul Agentiei Fitosanitare din Costa Rica, a declarat ca schimbarea climei a sporit populatiile de insecte in ultimii ani, ceea ce a dus si la cresterea bolilor acestui fruct in toata lumea.

„Va spun ca schimbarea climei e de vina”, a declarat Gonzales. Insectele slabesc plantele si fructelor le apar pete, ceea ce face ca o mare parte a acestora sa fie respinse la controlul de calitate. Gonzales spune ca tara sa nu va mai putea indeplini standardele cerute de clienti.

In acelasi timp, un raport al unor cercetatori americani arata ca o ciuperca mancatoare de banane ameninta marile plantatii din intreaga lume. Cercetatorii credeau ca boala, provocata de ciuperca Fusarium oxysporum f. sp.cubense (Foc), se limita la anumite zone din Asia si Australia.

Recent, a fost semnalata in Iordania si Mozambic. „E o problema gigantica”, spune Rony Swennen, unul dintre cultivatorii din Tanzania.

„Sunt ingrijorat. Nu as fi foarte mirat daca ar aparea in America Latina, in curand”, a spune si Gert Kema, un cercetator de la universitatea olandeza Wageningen.

Impreuna cu amenintarea insectelor, ciuperca ar putea ameninta exporturile de banane in toata America de Sud si Caraibe, zone care produc 80% din recolta mondiala.

Adauga un comentariu