National

Bancherii contraataca in razboiul cu Legea darii in plata

Publicat: 13 apr. 2016
1

Reprezentantii bancilor sustin ca au luat act de aprobarea Legii privind darea in plata, insa avertizeaza cu privire la impactul negativ pe care aceasta il va avea asupra economiei in ansamblul sau.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a luat nota de votul Parlamentului privind aprobarea legii darii in plata. Comunitatea bancara ramane la aceeasi parere conform careia legea darii in plata va avea un impact negativ asupra stabilitatii financiare, asa cum pentru prima oara s-a considerat de catre Banca Nationala a Romaniei in sensul identificarii unui risc sistemic sever determinat de cadrul legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar”, se mentioneaza in comunicatul ARB.

Asociatia mai mentioneaza ca mesaje similare au fost transmise si de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International etc.

„Exista interpretari clare ale industriei financiare, ale Presedintiei si Guvernului Romaniei, Bancii Centrale Europene si ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la posibilele elemente de neconstitutionalitate si de hazard moral. Aceste elemente de neconstitutionalitate, impreuna cu modificarea sau afectarea contractelor incheiate legal cu bancile in trecut, vor fi luate in considerare de catre institutiile de credit cu privire la modul in care vor reactiona la impactul acestei legi”, se mai arata in comunicat.

La randul sau, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania solicita „cu toata responsabilitatea” institutiilor abilitate sa-si exercite prerogativele si sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu aceasta Lege, in vederea verificarii constitutionalitatii acesteia.

„Atat Guvernul Romaniei, in punctul de vedere emis cu privire la Lege transmis Camerei Deputatilor, cat si Ministerul Justitiei si Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat deja in mod formal o serie de aspecte de neconstitutionalite a Legii precum incalcarea principiului neretroactivitatii legii civile (prin aplicarea mecanismului darii in plata contractelor in curs de derulare dar si asupra procedurilor de executare deja incepute/finalizate), incalcarea dreptului de proprietate privata (prin privarea fortata a institutiilor de credit de bunurile proprii — drepturile de creanta), discriminarea creditorului ipotecar in raport cu alti creditori”, se arata in comunicatul CPBR.

„CPBR isi mentine declaratiile anterioare privind efectele adverse pe care legea, in forma adoptata astazi de Parlamentul Romaniei, le va produce la nivelul intregii economii si reaminteste, cu aceasta ocazie, pozitiile critice exprimate de catre Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind prevederile legii”, se mai arata in comunicat.

Adauga un comentariu