Economic Local

Bancherii, speriati, cer modificarea unei legi – Vezi despre ce e vorba

Publicat: 21 nov. 2012
1

Speriate ca ar putea fi obligate sa returneze comisioane de sute de milioane de euro declarate abuzive de catre judecatori, bancile cer modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedura civila, care ar urma sa intre in vigoare in februarie anul viitor.

Plangerile bancherilor au ajuns deja pe masa guvernatorului BNR si pe cea a ministrului justitiei, Mona Pivniceru, informeaza Realitatea TV.

600 de milioane de euro ar putea pierde bancherii in fiecare an daca vor fi obligati de catre magistrati sa elimine comisioanele declarate abuzive din toate contractele de credit. Noul cod civil, care va intra in vigoare in februarie anul viitor, le va da magistratilor aceasta putere. Lucru deloc pe placul bancherilor, care s-au adresat deja Bancii Nationale si Ministerului Justitiei.

Bancile nu doar ca nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate sa si ramburseze tuturor clientilor respectivele costuri percepute in trecut”, se arata intr-o scrisoare transmisa Bancii Nationale de catre Asociatia Romana a Bancilor. Potrivit documentului o astfel de masura „ar putea pune in dificultate industria bancara”.

Ingrijorarea bancherilor vine in contextul in care mii de clienti au denuntat in ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar in unele cazuri bancile au fost obligate sa returneze o parte din comisioane sau sa reduca drastic marjele de dobanda aplicate.

Adauga un comentariu