Economic Local

Bancile europene se retrag din Europa de Est. Se poate declansa o criza a creditelor

Publicat: 13 dec. 2011
1
Bancile europene au inceput sa se retraga grabite din Europa de Est, in urma presiunilor de a se concentra pe pietele autohtone si de a-si conserva resursele limitate, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ). Aceasta retragere masiva si sustinuta ameninta sa declanseze o criza a creditelor in regiune.
Zeci de banci din zona euro s-au inghesuit pe pietele est-europene in ultimii ani, sperand sa profite de cresterea economica rapida din regiune si de potentialul relativ neexploatat al serviciilor financiare, insa criza bancara provocata in Europa de Vest de criza datoriilor de stat a inversat acest trend, potrivit Antena 3.
Astfel, bancile se grabesc sa se retraga din Europa de Est, punand in pericol creditarea.
„Asta inseamna, in cel mai bun caz, ca cresterea creditelor in Europa de Est va ramane la niveluri foarte slabe. Insa cred ca exista un risc considerabil, subapreciat, al unei noi crize a creditelor”, comenteaza Neil Shearing, economist sef pentru piete emergente la Capital Economics Londra.
De exemplu, cel putin sapte banci europene cauta investitori dispusi sa le cumpere operatiunile din Polonia si Turcia pentru a obtine lichiditatile de care au nevoie pentru a face fata situatiei din Europa de Vest.
Totodata, doua dintre cele mai mari banci europene, Commerzbank (Germania) si UniCredit (Italia) au anuntat ca intentioneaza sa inceteze sau sa reduca creditarea in unele tari est-europene care reprezentau inainte piete prioritare pentru cele doua grupuri. Autoritatile europene au impus ambelor banci sa-si consolideze capitalul cu cateva miliarde euro fiecare pana in iunie.
O treime din bancomatele Swedbank din Letonia, golite in weekend
Populatia este ingijorata, fapt reflectat de retragerile de depozite din Letonia de la sfarsitul saptamanii trecute din cauza zvonurilor ca bancile suedeze au probleme si se pregatesc sa iasa din tara. Suedia nu a adoptat moneda euro, iar institutiile de credit suedeze controleaza 40% din activele sistemului bancar leton.
O treime din bancomatele Swedbank din Letonia au fost golite in weekend, desi banca a dezmintit zvonurile. Grupul suedez a aratat ulterior ca nu a fost afectat de retragerile masive din Letonia, iar autoritatile letone au anuntat ca ancheteaza propagarea zvonurilor.
Situatia din Letonia s-a stabilizat luni, retragerile de numerar revenind la cote normale.
Comentarii
Adauga un comentariu