National

Bani cu miros penal incasati de Iohannis. Procurorii DNA verifica dosarul averii familiei prezidentiale

Publicat: 28 aug. 2015
1
Dosarul in care presedintele Klaus Iohannis, sotia lui si alti trei apropiati sunt anchetati pentru modul in care au obtinut case in Sibiu se afla la DNA.
Inca din 2008, ancheta a fost mutata de la DIICOT, care a invocat lipsa de competenta.  DIICOT a precizat ca la 4 zile de cand a primit dosarul, l-a trimis la DNA pentru ca nu era de competenta procurorilor antimafie, potrivit unui raspuns al procurorului-sef al institutiei.
In acest dosar este vorba despre acuzatii de fals, retrocedari ilicite in cazul a doua imobile, care au intrat in posesia lui Klaus Iohannis, sotiei sale si unor rude.
Jurnalistii de la Rise Project spuneau zilele trecute ca dosarul lui Klaus Iohannis s-ar fi pierdut pe drum.
DNA nu a precizat in ce stadiu se afla dosarul.
Jurnalistii de la Rise Project au scris zilele trecute ca sotii Iohannis si-au cumparat trei case din cele sase cu banii obtinuti prin incalcarea legii. Ziaristii publica documente din procese in care sotii Iohannis sunt acuzati ca s-au folosit de acte false sa intre in posesia unei case pe care au inchiriat-o unei banci de renume din tara.
Cea mai „productiva” proprietate a familiei Iohannis pare sa aiba si cele mai mari probleme cu legea. Suma care i-a revenit lui Klaus Iohannis in ultimii 14 ani, din inchiriere unui spatiu comercial in centrul Sibiului unei mari banci din Romania se ridica la 320.000 de euro, scriu jurnalistii de la Rise Project.
Povestea legaturii dintre Iohannis si aceasta proprietate incepe in 1991. Atunci, Carmen Iohannis si mama ei sunt trecute in testamentul unui varstnic, Nicolae Bastea, alaturi de nepotul batranului. Cele doua femei primesc jumatate dintr-o casa, iar nepotul, Ion Bastea, cealalta jumatate.
Cum imobilele erau nationalizate, la finalul anilor 90, familiile Iohannis si Bastea incep procesele cu statul. La procese, scriu cei de la Riseproject, cele doua familii prezinta acte in care scrie ca batranul decedat era nepotul de drept al celui de la care statul roman a confiscat casele in perioada comunista.
Adeverintele au fost eliberate de secretarul comunei Porumbacu de Jos , iar secretarul, acuzat ca a emis documente false, a fost condamnat, la un moment dat, la un an de inchisoare cu suspendare.
In 1999, Klaus Iohannis cumpara de la Ioan Bastea jumatate din casa in care se afla si spatiul comercial inchiriat bancii. Jurnalistii de la Riseproject scriu ca Iohannis a platit 50 de milioane de lei vechi, adica 3.200 de dolari, pentru partea lui de casa.
In timp ce veniturile din contractele cu institutia bancara umpleau conturile familiei Iohannis, procesele se derulau cu multe amanari.
Pe de o parte, cele doua familii au cerut instantei sa anuleze contractele prin care cumparatorii apartamentelor din cele doua cadiri nationalizate devin proprietari, de cealalta parte locuitorii acestor apartamente au cerut anularea nationalizarii pe motiv ca actele prezentate de mostenitori sunt false.
Pe 18 iunie 2015, dupa 16 ani de judecata, instanta decide anularea dreptului de proprietate detinut de Carmen Iohannis, mama ei- Georgeta Lazuca- si Ioan Bastea asupra casei de pe Strada Gheorghe Magheru.
Celalalt dosar, in care se judeca dreptul lui Klaus Iohannis de a fi coproprietarul spatiului comercial inchiriat bancii, are termen pe 3 septembrie la Curtea de Apel Brasov, scrie Rise Project.Adauga un comentariu