News Flash:

Bani europeni pentru microîntreprinderile de la sate

6 August 2010
745 Vizualizari | 0 Comentarii
Fondurile europene, alocate pentru creşterea calităţii vieţii şi diversificarea economiei în zonele rurale, vizează şi sprijinul financiar destinat creării şi dezvoltării de IMM-uri la sate. Beneficiarii lor sînt microîntreprinderile cu mai puţin de 10 angajaţi şi o cifră de afaceri anuală ori active totale de pînă la 2 milioane euro, precum şi persoanele fizice care, pînă la data semnării contractului de finanţare, se angajează să se autorizeze cu un statut minim de PFA şi să funcţioneze ca microîntreprindere. Pentru acest an, la nivel naţional, a fost alocată suma de 95.857.420 euro.
Fondurile europene alocate pe această măsură sînt orientate spre mai multe direcţii. In primul rînd este vorba de investiţiile în activităţile non agricole, cum sînt cele de industrie uşoară, activităţi de procesare industrială a produselor lemnoase, mecanică fină. Finanţări se alocă şi pentru dezvoltarea activităţilor meşteşugăreşti, de artizanat, precum şi pentru realizarea de mici magazine destinate desfacerii propriilor produse. In atenţia finanţatorului european intră şi serviciile pentru populaţia rurală, cum sînt cele de croitorie, frizerie, conctare şi difuzare internet, servicii de mecanizare şi transport, protecţie fitosanitară, însămînţarea artificială a animalelor, reparaţii maşini-unelte şi obiecte casnice.
Luna trecută a fost prima şi singura sesiune din acest an pentru primirea proiectele privind accesarea sprijinului financiar destinat microîntreprinderilor de la sate, pentru crearea unora noi şi dezvoltarea celor existente. Timp în care, din judeţul nostru, au fost depuse 64 de proiecte, din care 43 au fost declarate conforme cu normele europene de finanţare, 21 de proiecte fiind respinse. In total, pînă acum, din Neamţ, pentru accesarea fondurilor alocate pe această măsură, au fost depuse 175 de proiecte, din care 87 sînt conforme cu normele europene, iar 36 de proiecte deja au fost declarate eligibile la finanţare. Facem menţiunea că restul proiectelor conforme se află în faza evaluărilor tehnice şi economico-financiare, în funcţie de care sînt acceptate ori nu la finanţarea europeană. Prin proiectele depuse, întreprinzătorii particulari nemţeni au solicitat fonduri pentru înfiinaţrea de cabinete sanitar-veterinare, ateliere de service auto, activităţi de construcţie, realizarea unei fabrici de panouri solare, servicii pentru populaţia rurală. Practic, proiectele nemţenilor acoperă întreaga gamă de activităţi şi servicii pentru care se alocă finanţare pe Măsura 312-sprijin pentru diversificarea către activităţi non agricole, crearea şi dezvoltarea microîntreprinderilor în mediul rural.
Volumul sprijinului financiar nerambursabil este de pînă la 70 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu va depăşi 50.000 euro pentru un proiect depus de o Persoană Fizică Autorizată (PFA) şi de 100.000 euro pe un proiect întocmit de microîntreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul tarnsportului rutier. Cîte 200.000 euro se alocă proiectelor depuse de alte tipuri de microîntreprinderi. Valoarea minimă eligibilă a unui proiect este de 5.000 euro.
(Sursa - Ceahlaul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014598 (s)