News Flash:

Bani pentru partid?

19 Septembrie 2004
1195 Vizualizari | 0 Comentarii
•Rectorul Dumitru Oprea continua sa refuze furnizarea informatiilor de interes public •Refuzul cuprinde interpretari personale ale Legii liberului acces la informatiile publice •Se pune intrebarea unde se duc banii Universitatii "Al. I. Cuza" •Refuzul, inregistrat intr-un an electoral, ridica importante semne de intrebare privind numele beneficiarilor acestor fonduri publice •Licitatiile, desi publice, sunt ascunse de ochii opiniei publice •Selectiile de oferta, pentru sume care adunate pot atinge valori importante, fac subiectul unei secretomanii ciudate

Rectorul Oprea interpreteaza dupa bunul plac legislatia privind liberul acces la informatiile publice. Avand in vedere refuzul sau de a oferi date despre modul cum sunt folositi banii publici din institutia pe care o conduce, se pune intrebarea daca nu cumva o parte din aceste fonduri financiare nu pleaca de la Universitatea "Cuza", catre pusculita locala a Partidului National Liberal, din care face parte rectorul Oprea. Ce are de ascuns seful de la "Cuza"? Este absolut normal sa asiguri transparenta activitatilor proprii, dar numai daca nu ai nimic de ascuns. Opinia publica trebuie sa cunoasca in amanunt cum sunt folositi banii publici, atata timp cat legea ii da dreptul oricui sa ceara si sa primeasca asemenea informatii. Dar rectorul iesean, cunoscut ca un mare economist, probabil ca nu vrea sa stie stanga ce face dreapta, chiar din punct de vedere politic vorbind. Banii de la "Cuza" vin de la bugetul de stat, si chiar daca mai exista si alte surse de finantare, trebuie clarificat ce se intampla cu fondurile unei institutii publice. Intr-un an electoral, cu numai doua luni inainte de alegerile generale, Dumitru Oprea este obligat sa prezinte asemenea informatii opiniei publice. Doar daca nu cumva este ceva putred la mijloc!

Dupa ce, la inceputul acestei saptamani, cotidianul ZIUA de Iasi facea public refuzul rectorului Dumitru Oprea, de la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi, de a furniza numele firmelor implicate in achizitiile publice ale institutiei, precum si informatii privind activitatile referitoare la promovarea imaginii institutiei, rectorul iesean revine cu o noua adresa prin care demonstreaza ca legea este doar pentru unii. Astfel, printr-o adresa trimisa redactiei cotidianului ZIUA de Iasi prin fax, Dumitru Oprea face o serie de precizari pe care doreste sa le aduca la cunostinta opiniei publice. Astfel, in adresa amintita, este precizat ca: "...toate contractele incheiate de Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' au fost realizate in urma unor licitatii publice, la care putea participa oricine si in urma analizelor de oferte care, in numele transparentei, erau deschise participarii tuturor celor interesati".
Rezulta ca evident din aceasta afirmatie ca, daca rectorul Oprea nu are nimic de ascuns referitor la modul de utilizare a fondurilor publice pe care le gestioneaza, atata timp cat a fost vorba de transparenta la incheierea contractelor, acestea pot fi oferite, in bloc, publicitatii. Doar selectia a fost, si ea, publica! Dar, se naste firesc intrebarea daca nu cumva, pe langa licitatiile publice, nu s-au strecurat cumva si selectii de oferte, pentru sume in limita prevederilor legale, oferite unor firme apropiate inimii rectorului sau altor cadre didactice din conducerea universitatii. Si uite-asa, azi o selectie de oferte, maine alta, incet, incet, valoarea totala a sumelor atribuite unor asemenea firme apropiate inimii si sufletului rectorului sau ale apropiatilor sai, creste. Nimeni nu sesizeaza unde se duc banii, pentru ca selectiile de oferte sunt publicate in presa prietena, daca mai sunt publicate, iar cand cineva cere informatiile, de interes public, este rastalmacita legea, ca totul sa iasa bine. Adica, totul sa ramana in cercul restrans de prieteni.

Concurenta neloiala dupa licitatie

In continuarea raspunsului sau, rectorul Oprea interpreteaza in mod personal prevederile legale privind Liberul acces la informatiile publice. "Un raspuns afirmativ la cererea dumneavoastra (cererea referitoare la numele furnizorilor si prestatorilor de servicii ai institutiei - n.r.) a fost impiedicat tocmai de prevederile actului legislativ invocat, care nu permit institutiei sa elibereze alte informatii decat cele aflate pe lista documentelor de interes public. Mai mult, anumite informatii solicitate, in special cele din domeniul constructiilor, sunt considerate secrete, deoarece sunt prevazute cu o clauza de confidentialitate si sunt incadrate la litera c) a Articolului 12 (din Lege - n.r.): 'Se excepteaza de la accesul liber al cetatenilor... informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicarea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii'".
In opinia rectorului Oprea, dupa o licitatie publica, cu conditii clare de executie a unor lucrari de constructii sau orice altceva, cu un caiet de sarcini vandut oricui doreste, caiet de sarcini ce cuprinde nu numai conditiile executiei, ci si criteriile de selectie, dintr-o data totul devine secret. Ca si cum participantii la licitatie ar semna un angajament de confidentialitate, pe baza caruia sa fie trasi la raspundere daca spun cuiva ce oferta a avut unul dintre contracandidati. In acelasi timp, Dumitru Oprea se contrazice, daca avem in vedere ca in prima adresa trimisa cotidianului ZIUA de Iasi indeamna reporterii cotidianului sa solicite informatii autoritatilor de control. "Totusi, pentru a obtine informatiile pe care le-ati solicitat, va recomandam sa apelati la autoritatile de control care au ca obiect de activitate verificarea legalitatii activitatilor de natura financiar-contabila desfasurate de institutiile publice". Cu alte cuvinte, la Universitatea "Al. I. Cuza" asemenea informatii sunt secrete, in timp ce la Curtea de Conturi, de exemplu, sunt publice! Probabil ca rectorul Oprea este constient ca in timpul unui control al institutiilor statului inspectorilor financiari le pot scapa anumite aspecte, atata timp cat este vorba de un control amplu, in timp in urma unei solicitari concrete si secventiale venite din partea presei, pot fi evidentiate, probabil, legaturi scandaloase pentru opinia publica. Vom reveni cu amanunte asupra acestui subiect, mai ales daca avem in vedere scandalul gestionarii banilor publici in cazul constructiei noii cladiri a Spitalului de Urgente. Ca si in acest caz, vom prezenta si documentele doveditoare ale tuturor acuzatiilor.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1225 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014776 (s)