Actualitate

Banii n-aduc fericirea, dar o intretin

Publicat: 13 iul. 1999

•”M-as duce zilier la mare, da’ nu ma lasa mama” •Piata ieseana a locurilor de munca nu are oferte pentru elevii care sint in vacanta si vor munceasca

In Occident, liceenii incearca sa-si gaseasca un loc de munca in timpul vacantei de vara. Vinzator de ziare, de lapte, ospatar intr-un bar sau baby siter, spalator de vase sau de masini, locuri de munca de care tinerii din Occident nu se feresc pentru a cistiga un ban ca sa aiba cu ce se distra macar o saptamina din vacanta. Obiceiul a fost „importat” in Romania. Cum vacantele pe litoral sau aiurea presupun, inainte de toate, bani – pe care majoritatea famiilor nu-i au, tinerii adolescenti incearca sa-si stringa singuri bani. Dar, dezamagirea liceenilor din Iasi acestia nu prea au unde munci pe perioada vacantei de vara. In Iasi nu exista oferte de munca pentru elevii care sint in vacanta. Acestea apar foarte rar, majoritatea firmelor preferind somerii sau necalificatii care au terminat deja cusurile gimnaziale sau liceale.

„Mi-e rusine de colegi ca n-am bani macar de-un suc…”

Foarte multi liceeni ieseni nu isi permit o vacanta de cel putin o saptamina la mare sau la munte. Copiii ai caror parinti au o situatie financiara buna sint pusini la numar, majoritatea invatind la liceele de prestigiu. Insa, chiar si in aceste licee de prestigiu mai sint elevi care au parinti mai saraci si se simt cu o treapta mai jos decit colegii lor cu parinti bazati. „As vrea sa muncesc si eu vara asta undeva ca sa adun un ban sa merg la mare cu colegii mei sau macar sa-mi cumpar niste haine faine. Mai toti colegii mei sint plini de bani si mi-e rusine sa merg cu ei in oras cind stiu ca eu n-am bani nici de un suc. Ai mei stau prost cu finantele si nu au de unde sa-mi dea bani de cheltuiala. De aceea asi vrea sa muncesc vara asta undeva ca sa am cu ce ma distra macar o saptamina in toata vacanta. Dar n-as vrea sa vind ziare sau sa servesc intr-un bar; daca ma vad colegii mei rid de mine pina termin liceul. Mi-ar placea sa fiu baby siter”, ne-a spus Alina C., eleva in clasa a XII-a la Liceul Garabet Ibraileanu. Insa, piata ieseana de locuri de munca nu are o oferta care sa satisfaca cererea tinerilor liceeni.

Profesionistii angajarilor nu au oferte pentru elevii aflati in vacanta

Agentiile particulare din Iasi care se ocupa cu cereri si oferte de locuri de munca nu au inca o oferta pentru elevii care sint in vacanta. „Din pacate elevii nu se numara printre beneficiarii programului nostru. Majoritatea familiilor care cauta baby siter sau menajere, doresc fidelizarea angajatului fata de copilul lor de aceea cauta femei care sa locuiasca la familia respectiva. Si nu avem nici cereri pentru plata cu ora a unor activitati, deci nu avem nici o oferta pentru elevii care sint vacanta. Poate, cu timpul, vor aparea astfel de oferte”, ne-a spus Aurora Briscaru, presedinta Agentiei xFaorixx. Totusi, uneori, mai apar oferte ca zilieri pe care elevii le pot accepta daca ii tine conditia fizica.

500.000 lei pe luna – ca incarcator-descarcator marfa

Elevii pot opta sa lucreze ca zilieri – muncitori necalificati – la incarcat si descarcat marfa pentru 500.000 lei pe luna, insa chiar si aceste oferte sint rare: „Copii pot veni aici sa se inscrie in baza noastra de date si noi sa cautam oferte pentru ei. Insa fimele prefera mai rar elevii chiar daca este vorba despre sezonieri. Am avut unele oferte pentru descarcatori – incarcatori marfa, dar in general sint cautati barbati puternici, care rezista la o astfel de munca”, ne-a spus Cecilia Sandu, psiholog la Agentia Mari’s. Elevii ar mai avea o posibilitate: cea de a lucra ca sezonieri pe litoral, asta in cazul in care parintii sint de acord.

„Nu ma lasa mama sa plec, iar adca fug ma cauta tata cu pusca”

„In momentul de fata nu avem nici un loc de munca pentru elevii care sint in vacanta. In baza noastra de date exista chiar un elev care a a terminat 8 clase, iar noi incercam sa-i gasim ceva de munca. O posibiliate pentru tinerii care sint in vacanta ar fi sa mearga sezonieri pe litoral, existind astfel de oferte”, ne-a spus Oana Burca, de la departamentul relatii cu publicul al Agentiei Info Consulting. Insa, ideea de a lucra ca sezonier la mare nu-i prea incinta pe parintii elevilor:”Eu m-as duce bucuros sezonier la mare. Cistig un ban si ma si distrez, adica impusc doi iepuri dintr-o lovitura. Dar nu ma lasa mama sa ma duc la mare. Cum sa stau eu acolo de capul mei doua luni de zile? Si daca ma scoate lipsa patronul barului? Iar daca fug de acasa, ma cauta tata cu pusca”, ne-a spus George R., elev in clasa a XII-a la Grup Scolar „Dumitru Mageron”.

„Ia biletul la TeleBingo!”

O ultima si proaspata varianta este aceea ca elevii sa vinda bilete la TeleBingo, joc organizat de Televiziunea Nationala. Elevii pot fi angajati cu contract de colaborare pentru a vinde bilete la acest joc atit in Iasi, cit si in alte orase ale Moldovei. „Elevii se pot prezenta la un interviu si in urma acestuia pot fi selectati in echipa noastra. Ei vor primi un salariu de baza de 400.000 lei si 4% din valaoarea biletelor vindute. Elevii sint bineveniti si nu exista un numar de locuri limitate. Depinde doar de ei citi bani cistiga pe luna. Nu au un program fix, pot vinde bilete si o ora pe zi, dar, asa cum am mai spus, cu cit vind mai multe bilete cu atit cistiga mai multi bani”, ne-a declarat Oana Arnautu, angajata a firmei TeleBingo Bistrita. Cam acestea sint ofertele pentru elevii care doresc sa munceasca vara aceasta.
Din cite se observa, oferte nu prea sint, chiar daca exista multi elevi care ar dori sa stringa un ban in vacanta de vara. Singura speranta este ca poate in viitor piata cererilor si ofertei de munca se va dezvolta, iar tinerii vor avea de unde alege.

•Pentru elevii care doresc sa vinda bilete la TeleBingo precizam ca acestia pot suna pentru programare la interviu la numarul 094/316339. Elevii se pot, sde asemenea, inscrie in bazele de date ale agentiilor de plasare a fortei de munca FAORI, Mari’s si Info Consulting.
Simona RELEAloading...

Adauga un comentariu