La psiholog

Banii nu cumpără fericirea: studiul care arată că totul este mai complicat

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Banii nu cumpără fericirea studiul care arată că totul este mai complicat
Dolari

Simțul bunăstării crește odată cu nivelul veniturilor, constată un nou studiu, subminând zicala populară că banii nu cumpără fericirea.

După cum spune celebra zicală, banii nu cumpără fericirea. Într-adevăr? Într-un nou studiu științific, publicat în revista PNAS, Matthew A. Killingsworth, cercetător la Universitatea din Pennsylvania (SUA), a constatat că nivelurile de bunăstare au crescut semnificativ cu cele ale veniturilor.

Cercetătorul a colectat peste 1,7 milioane de date de la 33.391 de angajați americani cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au raportat despre sentimentul lor de bunăstare. Studiul a distins bunăstarea experimentată, în diferite momente din viața de zi cu zi, de bunăstarea evaluată, când individul are nevoie de timp pentru a reflecta.

Cele mai multe studii privind legătura dintre bani și fericire s-au concentrat pe bunăstarea evaluată, care cuprinde nivelul de satisfacție generală a individului cu viața sa.

Matthew A. Killingsworth își desfășoară o mare parte din munca folosind o tehnică numită „eșantionare experimentală”, care solicită participanților să completeze sondaje scurte la momente aleatorii ale zilei. A folosit o aplicație numită „Urmăriți-vă fericirea”, în care participanții și-au evaluat nivelul de bunăstare de mai multe ori pe zi: au răspuns la întrebarea „cum te simți acum”, pe o scară de la „Foarte rău” la „foarte bun” și, de asemenea, le-a evaluat bunăstarea generală răspunzând la întrebarea „În general, ești mulțumit de viața ta” pe o scară de la „deloc” la „extrem”.

„Acest proces a oferit instantanee repetate ale vieții oamenilor, ceea ce ne oferă colectiv o imagine compusă, un film stop motion al vieții lor. Oamenii de știință vorbesc adesea despre încercarea de a obține un eșantion reprezentativ al populației. Încercam să obțin un eșantion reprezentativ al momentelor din viața oamenilor”, a comentat cercetătorul.

Banii nu cumpără fericirea, dar a avea mai mulți bani oferă un sentiment mai mare de autonomie

Spre surprinderea sa, cercetătorul, care și-a verificat datele colectate cu veniturile participanților, nu a existat un nivel peste care banii să înceteze să mai fie importanți pentru o persoană. Cu toate acestea, aceasta a fost concluzia unui articol științific din 2010, care sugerează că, pe măsură ce câștigăm din ce în ce mai mulți bani, bunăstarea crește, dar ajunge la un platou imediat ce gospodăria ajunge la venituri anuale de 75.000 de dolari.

„Când m-am uitat la o gamă largă de niveluri de venit, am constatat că toate formele de bunăstare au continuat să crească odată cu venitul. Nu văd niciun punct de inflexiune în care banii încetează să mai fie importanți. În schimb, [bunăstarea] continuă să crească”, a detaliat Matthew Killingsworth, potrivit MedicalXpress.

Pentru cercetător, dacă cei cu cele mai mari venituri sunt mai fericiti decât ceilalți, aceasta se datorează parțial unui sentiment sporit de control asupra vieții lor. Pandemia face acest lucru deosebit de vizibil: persoanele care își pierd locul de muncă, dar care sunt bine din punct de vedere financiar, își pot permite să aștepte să găsească un loc de muncă care le place, în timp ce cei care se luptă mai mult din punct de vedere financiar sunt obligați să accepte prima slujba. Pentru decizii, mari sau mici, a avea mai mulți bani oferă unei persoane mai multe opțiuni și un sentiment mai mare de autonomie”, a comentat cercetătorul.

Cu toate acestea, omul de știință a descoperit că indivizii care au echivalat banii cu succesul erau mai puțin fericiți decât cei care nu faceau asta. Și că cei care câștigă cei mai mulți bani au lucrat mai mult și s-au simțit mai presați de timp decât alții.

Adauga un comentariu