International

Barack Obama semneaza personal condamnarea la moarte a liderilor Al Qaeda

Publicat: 29 mai 2012
1
Presedintele american Barack Obama a supervizat personal o procedura ultrasecreta menita sa determine care anume presupusi membri Al-Qaeda trebuie introdusi pe o lista cu persoane de eliminat, informeaza agentia de stiri Mediafax.
Administratia americana a stabilit aceasta lista in cadrul razboiului purtat prin atacuri cu avioane fara pilot impotriva retelei teroriste Al-Qaeda si filialelor acesteia din Pakistan si Yemen, scrie cotidianul New York Times, care citeaza zeci de oficiali de rang inalt si fosti consilieri.
„El (Obama) este hotarat sa ia deciziile asupra amplorii si razei acestor operatiuni”, a declarat pentru New York Times Thomas Donilon, consilier in domeniul securitatii nationale. „El crede ca raspunde pentru pozitia Statelor Unite in lume”, a adaugat consilierul.
Aproximativ 100 de oficiali din domeniul luptei impotriva terorismului au examinat cu atentie anumite biografii, inainte de a propune introducerea pe aceasta lista a unor suspecti care actioneaza in Yemen si Somalia, in cadrul unei videoconferinte securizate, organizata la sediul Pentagonului, scrie publicatia.
CIA face acelasi lucru, pentru suspectii din Pakistan.
Numele i-au fost comunicate ulterior lui Barack Obama, care autorizeaza fiecare lovitura in Yemen si Somalia, dar si anumite operatiuni sensibile in Pakistan.
Presedintele Obama trebuie sa aprobe personal uciderea unor suspecti ca imamul Al-Qaeda Anwar al-Awlaqi – un cetatean american -, ucis anul trecut intr-o lovitura cu un avion american fara pilot in Yemen.
Obama a calificat ca „usoara” decizia de a-l ucide pe al-Awlaqi, potrivit fostului sef de cabinet de la Casa Alba William Daley, citat de Times, care a adaugat ca anumiti oficiali si-au exprimat scepticismul cu privire la eficienta acestei „kill list”.
„Un barbat este ucis, iar soferul sau, care era numarul 21, devine numarul 20?”, scrie Times citandu-l pe William Daley. „De la un moment dat, este vorba doar despre umplerea (listei) cu cifre”, a declarat el.
Adauga un comentariu