International

Barak Obama scoate asul din maneca – Bill Clinton

Publicat: 18 mai 2012

Odata un trio divizat de lupta intrapartinica pentru putere, Barack Obama si sotii Clinton au devenit o echipa unita de imperativul acestui an electoral: pastrarea puterii dupa alegerile prezidentiale din 6 noiembrie.

Au trecut doar patru ani de cand fostul presedinte Bill Clinton profita de orice iesire publica pentru a-l ataca pe Barack Obama, care, la acea vreme, era contracandidatul lui Hillary Clinton in cursa pentru investitura democrata la prezidentialele din 2008.

Barack Obama a castigat alegerile primare democrate din acel an, a devenit candidatul partidului sau la acel scrutin si, in cele din urma, noul presedinte american, iar Hillary Clinton a fost numita Secretar de Stat.

Acum, intr-un nou an electoral, cand cursa pentru prezidentiale devine din ce in ce mai aprinsa o data cu certitudinea ca Mitt Romney va castiga alegerile primare republicane si va fi contracandidatul lui Obama, presedintele american si-a scos cei doi asi din maneca: pe Bill Clinton si, deloc surprinzator, pe Osama bin Laden.

La un an de la raidul american in Pakistan, in cursul caruia a fost ucis Osama Bin Laden, inamicul numarul 1 al Statelor Unite, Bill Clinton a aparut in cel mai puternic clip electoral al campaniei Obama 2012.

Fostul presedinte american, si el printre liderii SUA care au incercat sa il gaseasca pe liderul terorist in timpul mandatelor lor, lauda curajul lui Barack Obama de a lua „decizia cea mai dificila si mai onorabila”.

George Bush a zis un lucru corect: presedintele e decidentul-sef”, explica Bill Clinton.

„(Obama, n.red.) stia ce putea sa se intample. Daca trupele Seal intrau in ascunzatoare si nu era Bin Laden cel care statea acolo? Daca ar fi fost capturati sau ucisi? Consecintele ar fi fost ingrozitoare pentru el”, mai spune Bill Clinton, care, la 11 ani de cand a plecat de la Casa Alba, continua sa fie unul dintre cei mai iubiti presedinti americani.

La finalul aceluiasi spot, in stilul campaniei electorale americane, care are mai mereu o componenta de publicitate negativa, Clinton trece la viitorul contracandidat al lui Barack Obama, fostul guvernator al statului Massachusetts, republicanul Mitt Romney. Este redata declaratia lui Romney din 2007, cand il critica pe Obama pentru continuarea „vanatorii” lui Bin Laden.

„Nu merita sa rascolesti cerul si pamantul si sa cheltuiesti miliarde pentru a captura o singura persoana”, spunea, la acea vreme, republicanul.

Acesta nu este primul moment al anului electoral 2012 cand Bill Clinton il sustine pe Barack Obama.

Fostul presedinte, care este unul dintre cei mai puternici oameni din Partidul Democrat cand vine vorba despre atras donatori importanti pentru campaniile electorale, este responsabil de o parte semnificativa din cele 191,7 milioane de dolari pe care le-a primit Barack Obama pentru a-si asigura inca patru ani la Casa Alba (potrivit datelor oficiale ale Federal Election Commission).

In ceea ce-l priveste pe cel de-al treilea membru al trioului Obama-Clintoni, Hillary Rodham Clinton, relatia ei cu actualul presedinte american s-a schimbat semnificativ in ultimii ani. In timpul acestui mandat al Administratiei Obama, Hillary a trecut peste resentimentele produse de lupta pentru investitura democrata din 2008 si si-a consolidat imaginea politica in calitate de Secretar de Stat.

Motivul pentru care familia Clinton se foloseste de toate resursele pe care le are la dispozitie pentru a-l ajuta acum pe Obama este ca, peste patru ani, situatia se va inversa.

Dupa cum s-a scris in mai multe carti din ultimii ani – una dintre ele fiind „Obama’s Wars”, a jurnalistului din Afacerea Watergate Bob Woodward – , in 2008, democratii au decis ca America era pregatita pentru primul presedinte de culoare, dar nu si pentru primul presedinte femeie. In timpul negocierilor interne, la care celebrul jurnalist american a avut acces, s-a decis ca Hillary va fi candidatul democratilor la Casa Alba dupa ce Obama va fi dus la bun sfarsit doua mandate. Bineinteles, cu conditia ca fosta prima doamna sa treaca de alegerile primare democrate.

Pe masura ce campania prezidentiala din Statele Unite se va apropia de punctul culminant (ultimele doua luni), este de asteptat ca Bill Clinton sa fie tot mai implicat in atragerea de voturi si bani pentru Barack Obama, serviciu pe care Obama ar urma sa i-l faca la randul sau lui Hillary in 2016.

Sursa: gandul.infoloading...

Adauga un comentariu