Local

Barbat din R. Moldova depistat in tentativa de trecere ilegala a frontierei

Publicat: 11 iul. 2019
1

Politistii de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni au depistat un cetatean din R. Moldova care a incercat sa iasa ilegal din Romania, deoarece isi pierduse documentele si intentiona sa se intoarca acasa.

In data de 11 iulie a.c., in jurul orei 03.30, un politist de frontiera din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni – I.T.P.F. Iasi a observat, in zona adiacenta punctului, o persoana, de sex masculin, a carei prezenta in zona nu era justificata. Colegul nostru a procedat la interceptarea si legitimarea acesteia, dar barbatul nu detinea documente asupra sa, fapt pentru care in vederea stabilirii identitatii si continuarii cercetarilor, a fost dus la sediul punctului. In urma verificarilor efectuate, politistii de frontiera au stabilit ca acesta este cetateanul din R. Moldova P.D., in varsta de 41 de ani. Din cercetarile efectuate si din declaratiile barbatului, politistii de frontiera au stabilit faptul ca, in data de 10 iulie a.c., acesta a intrat legal in Romania, pasager intr-un autocar cu intentia de a ajunge in Italia. Deoarece, in municipiul Iasi, in urma unei altercatii cu unul dintre soferii autocarului, acesta din urma l-a dat jos din autocar, luandu-i pasaportul si suma de 250 euro, a considerat ca singura posibilitate de a se intoarce in Republica Moldova este de a traversa inot raul Prut, incercand sa iasa ilegal din Romania.  In cauza, politistii de frontiera efectueaza cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat, la finalizare urmand a fi luate masurile legale ce se impun.

In baza Acordului de Readmisie incheiat intre Romania si Republica Moldova, barbatul va fi predat autoritatilor de frontiera ale statului vecin pentru continuarea cercetarilor.
Totodata, in conformitate cu prevederile art. 106 din Ordonanta de Urgenta nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul strainilor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare,  a fost dispusa masura interdictiei de intrare  pe teritoriul Romaniei pe o perioada de cinci ani.  Pentru evitarea aparitiei unor situatii similare celei prezentate, reamintim cetatenilor straini faptul ca Ordonanta de Urgenta nr. 194 din 12 decembrie 2002 privind regimul strainilor in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza conditiile de intrare, sedere si iesire ale strainilor pe teritoriul Romaniei sau de pe teritoriul Romaniei, drepturile si obligatiile acestora, precum si masuri specifice de control al imigratiei, in conformitate cu obligatiile asumate de Romania prin documentele internationale la care este parte.

    In conformitate cu prevederile art. 14 din actul normativ mai sus amintit: in cazul in care strainul nu mai este in posesia documentului de trecere a frontierei de stat in baza caruia a intrat in tara, acesta trebuie sa prezinte la iesirea din Romania un nou document valabil de trecere a frontierei de stat. Inspectoratul General pentru Imigrari, prin formatiunile sale teritoriale, poate elibera, la cerere, cetatenilor straini aflati pe teritoriul Romaniei, care nu mai sunt in posesia unui pasaport national si, din motive obiective, nu pot obtine un document de calatorie de la reprezentanta diplomatica a statului lor, un document care este valabil pentru o singura calatorie, pentru o perioada de 30 de zile.

Adauga un comentariu