National

Barbatii, programati biologic sa aiba grija de copii

Publicat: 13 sept. 2011
1

Barbatii se confrunta cu o scadere a concentratiei de testosteron – hormonul masculin – dupa ce devin tatici, potrivit unui studiu publicat luni, ale carui concluzii sugereaza ca barbatii ar fi astfel programati biologic pentru a avea grija de copiii lor. Fenomenul poate fi observat si in cazul multor alte specii de animale, ale caror masculi ajuta la cresterea urmasilor lor, a declarat Christopher Kuzawa, profesor de antropologie la Northwestern University, din statul american Illinois, unul dintre autorii studiului.

Testosteronul stimuleaza virilitatea si ii stimuleaza pe masculii aflati in competitie pentru a se imperechea. Dupa nasterea puilor, organismul masculilor reduce secretia acestui hormon – si deci a nevoilor sexuale – pentru a permite masculilor sa isi asume partea lor de responsabilitati legate de urmasi, fara a mai fi acaparat de acea lupta pentru imperechere, a completat Christopher Kuzawa.

Studii precedente au indicat prezenta unor concentratii mai mici de testosteron la barbatii care erau parinti in comparatie cu cei fara copii, insa majoritatea acestor studii se intindeau doar pe perioade foarte scurte, impiedicându-i pe cercetatori sa afle daca paternitatea conduce la scaderea concentratiei de testosteron sau daca barbatii cu concentratii mai mici de testosteron aveau mai multe sanse de a procrea.

Pentru acest nou studiu, autorii sai au monitorizat 624 de barbati, cu vârstele cuprinse in intervalul 21-26 de ani, timp de patru ani, in Filipine.

In aceasta perioada, aproximativ o treime dintre participanti au inceput o relatie stabila cu o partenera si au devenit tatici pentru prima data. „Barbatii care, la inceputul studiului, aveau un nivel ridicat de testosteron aveau mai multe sanse de a deveni tatici in comparatie cu ceilalti, dar, dupa ce au procreat, concentratia acestui hormon a scazut semnificativ in cazul lor”, a precizat Lee Gettler, de la Northwestern University, un alt autor al studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). „A fi tata si constrângerile asociate cu venirea pe lume a bebelusului solicita o importanta modificare emotionala, psihologica si fizica, iar studiul nostru indica faptul ca un barbat poate cunoaste o schimbare biologica substantiala pentru a-l ajuta sa faca fata acestor exigente”, a explicat Lee Gettler.

Tags:
Adauga un comentariu