Boli si tratamente

De ce barbatii au un risc genetic mai mare de a face melanom

Publicat: 25 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce barbatii au un risc genetic mai mare de a face melanom
Barbatii, risc mai mare de melanom

Barbatii, risc mai mare de melanom? Cercetatorii canadieni au publicat un studiu care evidentiaza diferentele de gen in ceea ce priveste riscul de a dezvolta melanomul pielii. Descoperirea lor este utila pentru a aprofunda pista unui tratament mai eficient.

Barbatii, risc mai mare de melanom

Odata cu apropierea verii si restrictiile COVID-19 din ce in ce mai putine, multe persoane sunt nerabdatoare sa iasa afara pentru a profita la maximum de soare. Insa un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea McGill indica necesitatea prudentei, in special la barbati, intrucat s-a descoperit o legatura intre o mutatie genetica si un risc crescut de melanom. In acest studiu publicat in revista Nature Cancer, cercetatorii au identificat trei gene cu mutatii specifice pe cromozomul X, stiind ca femeile au doi cromozomi X, in timp ce barbatii au un cromozom X si un Y.

Deci, „din cele trei gene semnificativ mutate pe care le-am gasit pe cromozomul X, o singura gena a avut un tip specific de mutatie care a fost gasita doar la barbati”, explica profesorul Ian Watson care a condus studiul stiintific. Cercetatorii subliniaza ca femeile pot dezvolta alte tipuri de mutatii in gena in cauza, dar, avand in vedere ca au doua copii ale cromozomului X (XX), una dintre cele doua copii poate servi drept „rezerva”. Dar pentru barbati, pe de alta parte, o singura mutatie este suficienta pentru a dezactiva complet gena, deoarece acestea au doar o copie a cromozomului X (XY).

Modificari genetice si raze UV

Aceasta descoperire este importanta deoarece ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care incidenta melanomului este mai mare la barbati si de ce rata de supravietuire a acestora este mai mica.

Unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru melanom il reprezinta radiatiile ultraviolete, fie de la soare, fie de la lampile de bronzare artificiale. Prin evidentierea modificarilor genetice specifice cauzate de expunerea la UV, progresele tehnicilor de secventiere a ADN-ului au oferit cercetatorilor posibilitatea de a intelege mai bine cauzele care stau la baza diferentelor sexuale ale melanomului.

Adauga un comentariu