Arte vizuale

Barbu Iscovescu – Pictorul revolutinoar

Publicat: 11 mart. 2014
3
Barbu (Baruh, Iehuda) Iscovescu (n. 24 noiembrie 1816, Bucuresti – d. 24 octombrie 1854, Constantinopol) a fost un pictor si revolutionar roman de etnie evreu.
A studiat la Viena si la Paris. A participat activ la pregatirea si la desfasurarea Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca. Exilat dupa prabusirea revolutiei, s-a refugiat la Brasov, unde a continuat activitatea revolutionara.

Vezi si Avram Iancu – Craisorul muntilor 

Stabilit pentru un timp la Zemun, langa Belgrad, Iscovescu a cunocut pe unii revolutionari sarbi si le-a executat portretele, precum si portretul lui Dimitrie Bolintineanu, care se afla acolo. In 1849 a emigrat la Paris, unde a facut copii dupa tablouri de mari maestri din muzee si, la indemnul lui Nicolae Balcescu, a copiat la Biblioteca nationala, dupa gravuri de epoca, chipuri de voievozi romani. In 1853 s-a aflat alaturi de alti romani la Bursa, si a murit in 1854 la Constantinopol, fiind inmormantat din dorinta sa la cimitirul ortodox grec in aceeasi groapa cu prietenii lui revolutionari, Ion Negulici si preotul Atanasie Luzin. Constantin D. Aricescu i-a numit „Catestrei martiri ai libertatii”. Poetul Dimitrie Bolintineanu a scris un epitaf pe mormantul lui Barbu Iscovescu.
Adauga un comentariu