International

Barilul de petrol Brent a ajuns la cel mai ridicat nivel din octombrie 2015

Publicat: 10 oct. 2016
1

Cotatia futures la barilul de titei Brent, un indicator de referinta pentru industria petroliera, a urcat luni la 53,22 de dolari, cel mai ridicat nivel din octombrie 2015, transmite Reuters.

Barilul de titei Brent a atins acest nivel dupa ce Rusia a anuntat ca este pregatita sa se alature acordului privind reducerea productiei de titei, in ideea de a sustine pretul la petrol.

In septembrie, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol a convenit, pentru prima data in ultimii opt ani, sa-si reduca productia de petrol cu 700.000 de barili pe zi (BPD), pana la 32,5 – 33 milioane de barili pe zi. OPEC estimeaza ca productia sa actuala se situeaza la 33,24 milioane bpd.

Luni, la bursa ICE Futures cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna noiembrie a crescut cu 1,29 dolari, ajungand la 53,22 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna noiembrie a urcat la 51,10 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca o limitare sau chiar o reducere a productiei de titei ar fi probabil singura decizie corecta pentru mentinerea stabilitatii in sectorul energetic.

„Rusia este pregatita sa se alature masurilor comune privind limitarea productiei si cere si altor exportatori sa se alature”, a afirmat Putin, la Istanbul.

Si ministrul algerian al Energiei, Nouredine Bouterfa, a declarat vineri ca OPEC ar putea decide la reuniunea de la Viena reducerea productiei de titei cu inca 1% fata de nivelul stabilit luna trecuta la reuniunea OPEC din Algeria, daca producatorii apreciaza ca este necesar.

„Pana la sfarsitul lunii noiembrie, vom evalua situatia de pe piata si, daca reducerea de 700.000 de barili pe zi nu este suficienta, vom merge si mai departe. In conditiile in care OPEC este unita si vorbeste cu o singura voce, totul este mai usor si, daca va trebui sa reducem cu inca 1%, vom reduce cu 1%”, a declarat Nouredine Bouterfa.

„Investitorii si traderii sunt sceptici, si pe buna dreptate. Traderii se intreaba de ce nu exista deloc detalii privind acordul, inclusiv problema dificila a statelor care vor reduce productia”, a declarat recent analistul Michael McCarthy, de la CMC Markets.

„O inghetare a productiei la un nivel care sa permita tuturor sa produca la sau aproape de capacitatea maxima va avea un efect limitat in reducerea supraproductiei de pe piata”, a explicat analistul Peter Lee, de la BMI Research.
Adauga un comentariu