Local

Baronul Niculescu a atins ridicolul

Publicat: 31 dec. 2004

•In urma sirului de ilegalitati comise de conducerea Universitatii „Petre Andrei”, institutia isi poate pierde acreditarea •Alegerile de la UPA prin care a fost desemnat rector Niculae Niculescu au fost considerate ilegale atat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), cat si de catre CNEAA

Pentru Universitatea „Petre Andrei” (UPA) din Iasi, 2004 a fost unul dintre cei mai grei ani de cand a fost infiintata. In prezent, institutia privata de invatamant superior este in pericol sa isi piarda acreditarea, reprezentantii Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA) acordand conducerii institutiei un termen de 6 luni pentru a reface alegerile prin care Niculae Niculescu s-a autointitulat rector. Pe data de 14 aprilie, prof. dr. Niculae Niculescu a fost numit rector al Universitatii „Petre Andrei” (UPA) de catre un pseudo – Senat, format doar din reprezentanti ai trei din cele cinci facultati care compun universitatea. Reprezentatii celorlalte doua facultati ale UPA, de Stiinte Politice si de Psihologie si Asistenta Sociala, nu au fost nici macar convocate. Aceasta la doar doua saptamani dupa ce conducerea UPA anunta ca a solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) amanarea pe termen nedefinit a alegerilor, dat fiind incalcase in mod flagrant un ordin al Ministerului, care atentiona toate institutiile de invatamant superior acreditate ca ultima zi pentru desfasurarea alegerilor este 31 martie. Alegerile de la UPA au fost considerate ilegale atat de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), care prin Ordinul 4.320/21 iulie 2004 prevedea anularea alegerilor din martie – aprilie 2004 si organizarea altora, legale, cat si de catre CNEAA.

Controalele

Ministerul Educatiei si Cercetarii a emis Ordinul 4.320 in urma unui control realizat la UPA la inceputul lunii iulie, pentru a verifica o serie de nereguli semnalate de catre Doru Tompea, decanul Facultatii de Psihologie si Asistenta Sociala, Cristian Bocancea, decanul Facultatii de Stiinte Politice, si de Sorin Bocancea, liderul sindical de la UPA. Desi Ordinul MEC care a urmat prevedea, pe langa organizarea de noi alegeri pentru functia de rector, elaborarea unei noi Carte universitare, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, precum si elaborarea unei metodologii de alegeri, prevederile ministerului nu numai ca nu au fost respectate, dar Ordinul MEC a fost invalidat de catre magistratii ieseni. Astfel, pe data de 23 noiembrie, judecatorii de la Curtea de Apel Iasi au hotarat anularea ordinului emis de MEC privind ilegalitatea alegerilor prin care s-a autointitulat rector Niculescu. Asupra corectitudinii acestei anulari decise de catre magistratii ieseni au planat o serie de suspiciuni, de aceea reprezentantii MEC au hotarat sa faca recurs la Curtea Suprema de Casatie si Justitie din Bucuresti. Un alt control a fost realizat de catre reprezentantii CNEAA in luna noiembrie si a avut doua componente, una didactica si una economico-financiara. Si conducerea CNEAA a stabilit, in urma controalelor efectuate, ca alegerile desfasurate la UPA sunt ilegale, la fel constituirea Senatului institutiei de invatamant superior. Nu a scapat atentiei inspectorilor nici gajarea sediului din Stefan cel Mare si Sfant al UPA, gaj considerat, de asemenea, ilegal.

Sediul

Cea mai mare institutie de invatamant superior din Iasi, Universitatea „Petre Andrei”, va ramane fara vechiul sediu in urma unei decizii luate in mod abuziv de catre Niculae Niculescu in anul 2001. Astfel, acesta a semnat la acea vreme actul prin care UPA se constituia drept terta parte in gajarea unui credit in valoare de 650 mii de dolari americani angajat de SC Moldrom SA la Banca Comerciala Romana (BCR). Mai precis, Niculescu a gajat sediul institutiei pentru a construi un altul. Dat fiind ca creditul nu a mai fost onorat, iar Moldrom SA este falimentara, sediul a fost scos la licitatie. A treia zi de Craciun a avut loc licitatia prin care reprezentantii Bancii Comerciale Romane (BCR) au scos la vanzare sediul din bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Desi nu s-a prezentat nici un cumparator, din cauza pretului mare (aproximativ 16 miliarde lei – n.r.), este doar o chestiune de timp pana cand fostul sediu al UPA va fi pierdut definitiv de catre universitate. Astfel, urmatoarea licitatie va avea loc pe data de 2 februarie anul viitor, cand pretul de pornire va fi scazut cu 25 la suta, conform normelor legale. Exista suspiciunea ca Niculescu ar putea achizitiona cladirea prin intermediul altei firme, fapt care ar demonstra scopul angajarii creditului care nu avea niciodata sa fie achitat.
Marius CUNAloading...

Adauga un comentariu