Arte vizuale

BaroqueIIUrban aduce la Timisoara uimitoarele sculpturi ale artistului Virgilius Moldovan

Publicat: 27 iun. 2017
3

Cunoscut mai mult peste Ocean si in Europa – cu precadere in Austria, in a carei capitala locuieste si lucreaza de mai bine de trei decenii – artistul Virgilius Moldovan este protagonistul expozitiei de arta contemporana „MEATING” din cadrul celei de-a doua editii a proiectului Baroque||Urban.

Lucrarile sale, prezentate anterior in galerii, muzee, targuri si bienale de arta  din Amsterdam, Beijing, Brasov, Cluj, Craiova, Florenta, Frankfurt, Köln, Linz, Miami, Nashville, Praga, Rotterdam, sau Viena, ajung pentru prima data la Timisoara, in cadrul evenimentului gazduit in perioada 21 iulie – 12 septembrie de Muzeul de Arta din Timisoara si organizat de Asociatia Festivalul Baroc, Muzeul de Arta Timisoara si META Gallery, cu sprijinul Casei de Cultura a Municipiului Timisoara, al Primariei Timisoara si al Consiliului Judetean Timis.

Vezi si Expozitie pe tema caselor migrantilor romani, sambata la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Selectia cuprinde 24 de lucrari de sculptura monumentale – si ca dimensiuni si ca valoare artistica –  realizate din rasina, ghips, silicon si bronz de catre maestrul Virgilius Moldovan si patru lucrari de pictura in ulei pe panza ale acestuia. Catalogate drept hiper-realiste si supradimensionate, sculpturile lui Virgilius Moldovan reprezinta tipologii umane si personaje istorice sau politice in ipostaze inedite, nude.

Vezi si Cele mai importante lucrari ce vor participa la Bienala Internationala de Pictura Chisinau 2017, expuse la Palatul Culturii

Titlul expozitiei – MEATING –  un termen cu sensuri multiple, face trimitere pe de o parte la intalnirea cu arta (desi ortografia difera in mod intentionat) si pe de alta parte la carnalitatea ce constituie tematica artistica aleasa pentru aceasta editie.

Baroque||Urban 2017 aduce in prim plan relatia dintre arta si public, propunandu-si racordarea Timisoarei la practicile internationale din domeniul artelor vizuale, promovarea educatiei culturale, a identitatii si valorilor culturale locale si europene si nu in ultimul rand formarea unui public iubitor, consumator si cumparator de arta. Caracterul participativ al unor lucrari din expozitie, atelierele de pictura in stil baroc pentru copii – ce se vor desfasura in aer liber in luna august si vor fi sustinute de artisti locali – precum si dialogul dintre artistii si organizatorii locali si cei internationali vin in intampinarea acestei misiuni.

Expozitia este insotita de texte critice semnate de curatoarea Ana-Daniela Sultana, absolventa a Universitatii de Arta Aplicata din Viena.

Vernisajul va avea loc vineri, 21 iulie la ora 18:30 in prezenta artistului, a directorului Muzeului de Arta din Timisoara, a curatoarei, a organizatorilor Asociatia Festivalul Baroc Timisoara si META Gallery, precum si a partenerilor si sponsorilor proiectului.

Expozitia va fi amplasata la etajul II al Muzeului de Arta din Timisoara si va avea dedicate cinci incaperi, incluzand si sala baroca. Organizatorii au mai pregatit si alte actiuni adiacente proiectului, cum ar fi ateliere de modelaj pentru copii, dezbateri si evenimente speciale.

Adauga un comentariu