International

Barurile și restaurantele se închid în Europa

Publicat: 11 oct. 2020
barman toarna bere din dozator
În semn de protest, patronii au strâns ultimele rezerve de gheață și le-au aruncat în centrul orașului Glasgow

Multe guverne din Europa au decis să închidă barurile și restaurantele în condițiile în care continental a devenit noul focar de coronavirus al lumii, raportând acum mai multe cazuri decât Statele Unite, Brazilia și India, potrivit cifrelor Organizației Mondiale a Sănătății.

În speranța că această măsură le va ajuta să evite o nouă carantină, multe guverne de pe continent au decis închiderea barurilor și restaurantelor sau limitarea programului acestora.

În Berlin, barurile rămân deschise, dar se închid la ora 23:00, împreună cu restaurantele și magazinele. La petrecerile private în spații închise pot participa cel mult 10 persoane. Se așteaptă ca măsurile să rămână în vigoare până cel puțin la sfârșitul lunii octombrie.

Alte țări adoptă măsuri chiar mai drastice în timp ce încearcă să țină în echilibru situația economică și presiunea crescândă asupra serviciilor medicale.

Barurile și cafenelele din capitala Belgiei, Bruxelles, au primit ordin să se închidă joi pentru o lună, în încercarea de a limita creșterea ratei de infectare.

Barurile și restaurantele, închise și în Scoția

În Scoția, măsura a fost decisă pentru două săptămâni. La fel și în Paris, capitala Franței. În alte patru orașe, Lille, Lyon, Grenoble și Saint-Etienne – se închid de asemenea barele, sălile de sport și centrele sportive.

Restricții mai dure împotriva coronavirusului au intrat în vigoare și în capitala spaniolă, Madrid și în orașele din jur, vinerea trecută. Noile restricții impun ca oamenii să rămână acasă, cu excepția cazului în care merg la muncă, la cursuri, examene, pentru obligații legale sau pentru situații extreme.

Magazinele, barurile și restaurantele trebuie să își reducă capacitatea cu 50% și să închidă mai devreme. Barurile și restaurantele trebuie să se închidă la ora 23:00.

Chiar și Islanda, care a fost aproape de să declare că a eliminat virusul, în vară, se confruntă acum cu o creștere a numărului de cazuri. Și aici, barurile, cluburile, centrele de fitness s-au închis pentru două săptămâni, iar adunările publice au fost limitate la 20 de persoane.

Restaurantele și barurile, închise la interior în România

În România, în localitățile cu multe cazuri de coronavirus, inclusiv în București, au fost închise restaurantele și barurile la interior, iar terasele trebuie să se închidă la miezul nopții.

Explozia de cazuri noi de coronavirus determină autoritățile să adoptă restricții menite să stopeze numărul de noi infectări. Tot mai multe județe au restrâns activitățile economice și au impus obligativitatea măștii la 50 de metri de școală.

În Capitală, restaurantele, barurile și cafenelele au fost închise, la fel și sălile de joc. Iar masca de protecție este obligatorie în jurul școlilor pe o raza de 50 de metri.

În județul Brașov, 13 școli au trecut deja în scenariul roșu, și învață exclusiv online. Dacă până acum masca de protecție era obligatorie doar în interiorul instituțiilor publice și în centrul orașului, acum măsura este extinsă pe mai multe străzi centrale aglomerate, dar și în jurul unităților de învățământ, pe un perimetru de 100 de metri.

În Iași și mai multe comune, activitatea restaurantelor și cafenelelor se suspendă în perioada 6 – 12 octombrie, după ce în ultimele două săptămâni, numărul de infectări a crescut constant în oraş. Rămân deschise doar terasele.

Adauga un comentariu