Sport

Baschet: Meci de infarct in Sala Polivalenta

Publicat: 31 ian. 2000

•Politehnica Moldrom Iasi – «Herlitz Mobe» Tg. Mures 82-78 (39-43, 73-73), dupa prelungiri, in etapa a 23-a a Diviziei A la baschet masculin (grupa valorica 1-8)

In intalnirea disputata sambata la matineu impotriva formatiei «Herlitz Mobe» Tg. Mures, elevii lui Radu Boisteanu aveau neaparata nevoie de victorie pentru a nu intra in posesia „lanternei”. In cele din urma, iesenii au reusit sa se impuna in prezenta unor tribune aproape pline, la capatul unui meci dramatic, interzis cardiacilor. Desi presarat cu numeroase greseli tehnice de ambele parti, jocul a tinut permanent publicul in „priza” din cauza spectaculoaselor rasturnari de scor. Veniti cu ganduri declarate de victorie la Iasi, oaspetii au fost foarte aproape de a-si atinge obiectivul, doar lipsa de luciditate a tirg-muresenilor in ultimele momente ale meciului privandu-i de un rezultat favorabil.

Partida a debutat cu un cos de doua puncte semnat Anghel dupa care oaspetii au trecut la carma conducand in minutul 5 cu 13-5. Pentru cateva minute, elevii antrenorului Radu Boisteanu au izbutit sa mentina echilibrul, singurul moment in care s-au aflat in avantaj (cu exceptia debutului de meci) petrecandu-se in minutul 10, scor 23-20. Cu acest lucru nu au fost insa de acord detinatorii „lanternei”, Kosanin & co ajungand la un moment dat in avantaj de opt puncte, scor 40-32 in minutul 18. De altfel, primul mitan a fost la discretia oaspetilor aproape in intregime, iesenii multumindu-se cu rolul de „copil cuminte”, rezultatul inregistrat la pauza reflectand intru totul realitatea din teren. Imediat de la reluare, Moscalu reuseste sase puncte consecutive, aducandu-si echipa in avantaj si se parea ca lucrurile vor intra pe fagasul normal.

Spre disperarea spectatorilor, greselile gazdelor devin tot mai acute, fapt speculat prompt de oaspeti, care revin in joc si echilibreaza partida. Incet-incet, ies in evidenta si arbitrii bucuresteni Marius Marinescu si Radu Antonescu, deciziile acestora producand indignare atat in randul spectatorilor cat si al celor doua tabere. Odata cu trecerea minutelor, jocul devine tot mai dramatic, cele doua combatante trecand pe rand in avantaj. Costel Moscalu arunca tribunele in aer in minutul 31 atunci cand, cu un cos de doua puncte isi aduce echipa in avantaj.

Bucuria gazdelor este insa de scurta durata, oaspetii preluand conducerea in urma unor gafe ale apararii noastre, scor 63-66. De aici incolo, partida capata accente dramatice, duritatile facandu-si prezenta pe teren. De la scorul de 69-66 pentru mureseni, Moscalu reaprinde speranta, marcand sase puncte unul dupa altul. Cu doua minute si jumatate inainte de final, gazdele au avantaj de trei puncte si atacul apartine oaspetilor. Cele 30 de secunde expira, mingea revine iesenilor insa Moscalu rateaza desprinderea spre exasperarea suporterilor aflati in picioare.

Dupa un minut, muresenii se apropie la un singur punct si Mihai Corui rateaza de putin o aruncare de trei puncte. Sestopal beneficiaza apoi de doua aruncari libere, doar una este transformata si scorul devine, cu 50 de secunde inainte de final, 73-71. Peste cateva secunde, Kosanin restabileste egalitatea, balonul apartine gazdelor si in ultimele secvente ale intalnirii Moscalu pierde atacul si da astfel cu piciorul victoriei echipei sale. Un final de partida cum de mult nu s-a mai vazut in „Polivalenta” ieseana si care aducea cu sine cel putin cinci minute de prelungiri, de infarct pentru intreaga asistenta.

Dornescu si Moscalu isi aduc echipa in avantaj de trei puncte in debutul prelungirilor pentru ca oaspetii sa revina la un punct in minutul 3 si 30 de secunde.

Sestopal arunca tribunele in aer cu un cos de doua puncte si scorul devenea 81-78. Oaspetii cauta cu disperare aruncarea care sa le aduca egalitatea si prelungesc prea mult atacul, trecand de limita celor 30 de secunde. Responsabilitatea victoriei iesene sta pe umerii tanarului Dornescu, acesta beneficiind de doua aruncari libere, cu zece secunde inainte de fluierul final. Prima este ratata, intr-un vacarm de nedescris, a doua incercare reuseste si victoria nu mai putea scapa gazdelor. Un succes necesar ca aerul echipei iesene, venit dupa o partida de infarct ce a necesitat prelungiri pentru desemnarea celei mai bune dintre combatante.

Formatii:
Politehnica Moldrom Iasi: Anghel 11 (1×3), Dornescu 8, Sestopal 8 (1×3), C. Moscalu 28, Mirisevski 8 (2×3). Au mai evoluat Scutelnic 12 (2×3), Murgoci 7 (1×3), Nanescu, Popa, Vranceanu.
Herlitz Mobex Tg. Mures: Szaszgaspar 11 (3×3), Ilic 25 (1×3), Feleki 4, Denes 5, Kosanin 20. Au mai evoluat Czinka 3 (1×3), Corni 10 (2×3), Naggy, Muresan.
A arbitrat cu greseli cuplul bucurestean Marius Marinescu – Radu Antonescu, indelung contestat de antrenori, jucatori si evident, spectatori.
Observator FRB: Gheorghe Valeriu (Bucuresti).

Declaratii dupa meci:

Radu Boisteanu (antrenor Poli Moldrom): „A fost o partida extrem de spectaculoasa, cu dese rasturnari de situatii, dar numai pentru cei prezenti in tribune. Pentru mine, ca antrenor, meciul a fost unul incalcit, cu multe balbe de ambele parti si numeroase greseli tehnice. Nu stiu ce s-a intamplat cu baietii, au jucat lipsiti de vlaga, fara dorinta de victorie, blazati. Probabil din cauza situatiei existente la echipa, a incertitudinilor care persista de ceva timp. Daca am invins „lanterna” atat de greu, nici nu vreau sa ma gandesc la ce se va intampla in partida cu Sibiul de exemplu, care au nevoie de victorie pentru a ramane in plasa liderului. Oricum, vom ajunge probabil la situatia in care jucatorii sa nu se prezinte la meciuri. Evident, sper din tot sufletul sa nu se ajunga acolo”.

K. Karoly (antrenor «Herlitz Mobe» Tg. Mures): „Felicit gazdele pentru victorie, obtinuta la capatul unui meci dramatic. Eu zic ca baietii mei si-au facut datoria cu toate ca puteau mai mult, daca se gresea mai putin. Am facut acest schimb de generatii si, din pacate, tinerii mai au inca de muncit. Arbitrajul nu-l comentez, spun doar ca greselile aparute au fost inerente si nu au influentat rezultatul final. Am pierdut un meci, asta este, mergem mai departe”.loading...

Adauga un comentariu