National

Basescu ii cere din nou lui Ponta sa renunte la cresterea anuntata a accizei la carburant. SCRISOAREA presedintelui

Publicat: 25 mart. 2014
1

Presedintele Traian Basescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta in care reia cererea privind renuntarea la cresterea anuntata a accizei la carburant, seful statului mentionand ca masura ar genera o presiune mult prea mare si inutila asupra mediului economic si asupra consumatorului.

„Stimate domnule prim-ministru Victor-Viorel Ponta, revin cu solicitarea de a renunta la introducerea, incepand cu 1 aprilie 2014, a cresterii anuntate a accizei la carburant intrucat prin aceasta masura s-ar pune o presiune mult prea mare si inutila asupra mediului economic, dar si asupra consumatorului individual. Efectele acestei cresteri, cu 42 de bani a litrului de benzina si motorina, se vor concretiza intr-o crestere a preturilor care va genera inflatie, precum si o scadere a consumului, atat la nivelul cetateanului, cat si al societatilor comerciale”, se arata in scrisoarea publicata de Presedintie.

Citeste si Ponta: Basescu e depasit, e ca un calculator din 2002-2003 pe care nu mai poti sa pui

Potrivit presedintelui, in cazul transportatorilor, cresterea accizei cu 7 eurocenti pe litru va conduce la pierderea competitivitatii la nivel regional, cu impact direct asupra cifrei de afaceri, iar in plan intern, aceasta majorare va forta societatile de transport sa transfere aceste costuri asupra beneficiarilor finali, generand, astfel, o crestere a preturilor.

Citeste si Basescu: Fara securitate, din uraniul ars in reactoarele de la Cernavoda s-ar putea face

„Un alt domeniu potential afectat este agricultura, care, in anul 2013, a avut o contributie decisiva la inregistrarea de catre Romania a unei cresteri economice peste asteptari. Cresterea accizei cu 7 eurocenti nu ar face altceva decat sa franeze o dezvoltare in continuare a acestui sector, mai ales in cazul in care conditiile meteo nu vor fi la fel de favorabile ca si in anul anterior. In cazul populatiei, cresterea pretului creeaza un dezechilibru semnificativ intre puterea de cumparare si venituri. Avand in vedere cele mentionate anterior, va rog, domnule prim-ministru, sa luati in considerare renuntarea la aplicarea masurii de crestere a accizei la carburant, dat fiind ca bugetul aprobat pentru anul 2014 include rezerve care pot fi folosite astfel incat aceasta crestere de preturi nu este necesara”, scrie presedintele.

Citeste si Ponta: Singurul om care nu va mai fi presedinte este Basescu. Asta ma bucura foarte mult

El se arata convins ca masurile luate pentru reformarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vor genera o mai buna colectare a veniturilor in anul 2014.

„De asemenea, am convingerea ca masurile luate pentru reformarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vor genera o mai buna colectare a veniturilor in anul 2014, asa cum v-ati angajat public”, scrie Basescu, adaugand la final formula „cu consideratie”.

Sursa: mediafax.ro

Adauga un comentariu