National

Basescu: Nu toti vecinii nostri vor ca Romania sa aiba succes in UE

Publicat: 09 feb. 2014
1

Presedintele Traian Basescu a declarat duminica la Cluj ca nu toti vecinii Romaniei, din Uniunea Europeana sau din afara ei, vor ca tara noastra sa aiba succes.

El a spus ca in 2012 Romania era pe punctul de a iesi de sub semnul intrebarii si al suspiciunii, dar acest lucru nu se poate realiza daca nu sunt respectate angajamentele stipulate in Tratatul de aderare la UE.

„Vreau sa stiti ca a tine la respectarea partenerilor nostri nu este o slugarnicie, pentru un motiv simplu. Ei ne fac observatii in momentul in care noi nu ne tinem cuvantul, iar cuvantul nostru se afla in Tratatul de aderare. Am vazut aceasta abordare necinstita ‘noi nu o sa stam in genunchi’. Fratilor, nimeni nu ne cere nimic mai mult decat lucrurile pe care ne-am angajat sa le facem. Sigur ca este mult mai usor sa privesti spre Uniunea Euro-Asiatica. Dar inca nu am vazut romani cu ochii oblici”, a afirmat Basescu.

El a declarat ca Romania risca sa ramana intr-o zona gri, intre Europa si Asia, ceea ce va aduce poporului mari prejudicii.

„Nu vreau sa dezvolt o teorie legata de politica regiunii in care ne aflam, dar, v-o spun si cu rugamintea sa ma credeti, ca nu toata lumea si toti vecinii nostri, mai apropiati sau mai indepartati, vor ca Romania sa aiba succes in UE, depinde insa enorm de reactia populatiei”, a sustinut Basescu.

Presedintele a nominalizat o parte dintre tarile din regiune care arata ca in zona noastra pacea este fragila.

„Si uitati-va la Ucraina, care este in situatia de a avea o mare dezbatere pentru a decide intre UE si Uniunea Euro-Asiatica, Republica Moldova, fratii nostri, romanii din stanga Prutului, sunt in situatia de a avea parte din teritoriu iesit de sub controlul Chisinaului, ma refer la Transnistria. Si mai uitati-va ca aici in sud e BosniaHertegovina, unde sunt adevarate tulburari”, a afirmat Basescu.

Traian Basescu s-a referit la faptul ca in jurul tarii noastre nu este pace, „nu este liniste”, iar contaminarea Romaniei este usoara atunci cand nu sunt respectate institutiile statului.

Presedintele Traian Basescu a participat duminica la o dezbatere, la Cluj, organizata de Fundatia Miscarea Populara pe tema statului de drept.





Comentarii
Adauga un comentariu