National

Basescu, scos din viata politica de liberali

Publicat: 22 mai 2013
1

PNL a dezbatut miercuri proiectul pentru revizuirea Constitutiei, printre propunerile liberalilor numarandu-se si interzicerea presedintelui Romaniei de a se mai implica in politica dupa ce isi termina mandatul.

Propunerea ii apartine fostului ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, si, daca ea ar trece la revizuire, prevederea i s-ar aplica actualului sef al statului, care a declarat ca va reveni in politica dupa ce isi va incheia mandatul de la Cotroceni. De asemenea, ea il va afecta si pe Ion Iliescu, acum presedinte de onoare al PSD.

„Facem referire si la interdictia unui presedinte de intra in partide, de a candida la alegeri sau de a indeplini alte demnitati publice, dupa ce isi termina mandatul, in sensul asigurarii impartialitatii. Daca un presedinte stie ca se intoarce in politica, atunci va incerca sa-si creeze anumite avantaje politice din momentul in care e presedinte”, a spus Chiuariu, adaugand ca PNL va propune si revenirea la un mandat prezidential de patru ani.

Intrebat daca aceasta prevedere il vizeaza pe Basescu, liderul PNL a raspuns: „Nu cred, e valabil pentru toti presedintii alesi in baza constitutiei revizuite, constitutia nu se poate retroactiva„.

Tot legat de atributiile presedintelui, liberalii propun ca seful statului sa numeasca premierul propus de partidul sau alianta care a castigat alegerile.

Totodata, liberalii propun noi criterii pentru cei care vor fi numiti judecatori ai Curtii Constitutionale.

„Colegii mei au fost de acord cu propunerea mea, pentru a reflecta echilibrul celor trei puteri in stat, iar ICCJ sa numeasca trei judecatori. Am discutat si despre o mai transparenta numire, in urma unei audieri publice in comisiile Parlamentului, despre introducerea de noi criterii de profesionalism, anume ca toti care vor fi numiti la CCR trebuie sa detina titlul de doctor in drept”, a declarat presedintele Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, dupa sedinta liberalilor.

Mai mult, PNL propune ca revizuirea Constitutiei sa fie facuta si in sensul limitarii posibiliatii guvernului de a da Ordonante de urgenta pentru legi organice, dar si asumarea raspunderii executivului sa fie facuta o singura data pe sesiune parlamentara.

O alta propunere a senatorului Chiuariu a fost si sanctionarea migratiei politice, prin demiterea parlamentarului care pleaca din partidul cu care a candidat.

„Am propus ca demisia unui parlamentar din partidul pe lista caruia a fost ales sa duca la incetarea mandatului. In al doilea rand am discutat si posibilitatea initierii unui referendum de revocare a deputatului sau senatorului care a parasit partidul pe listele caruia a fost ales, la nivelul colegiului, daca va ramane sistemul uninominal„, a precizat acesta.

Pentru a spori democratia in Parlament, liberalii propun sa existe dezbateri saptamanale intre membrii Guvernului si reprezentantii opozitiei pe temele masurilor pe care le ia executivul.

Referitor la propunerea unor liberali de a schimba ziua nationala a Romaniei pentru data de 10 mai, Chiuariu a precizat ca s-a discutat, dar ca nu exista o larga sustinere pentru acest lucru.

„Nu a existat o pozitie unitara din partea colegilor, am putea avea doua zile nationale, dar nu a existat o decizie in acest sens, colegii care doresc acest lucru o pot face prin proiectul legislativ”, a precizat Chiuariu.

Comentarii
  • Sa fie instaurata monarhia. Si atunci n-o sa-i mai pese nimanui de presedinti. Oamenii politici vor ajunge cel mult prim-ministri. Si scapam si de cheltuiala cu votul pentru alegerea presedintelui… Si poate se va reinstaura un stat al bunului simt si al corectitudinii….

  • Zabalosul asta de Chiuariu,a uitat ca a scapat sa intre la puscarie pentru hotiile facute. A stat o vreme ascuns si acum crezind ca sa uitat de ilegalitatile lui ,este scos de catre Cacarau sa sufle zilnic in trimbita. Pnl-stii astia au ca platforma program a partidului doar ceea ce tine de Basescu. Pentru ei altceva nu exista in tara asta si unicul scop al lor este sa-l elimine pe Basescu fiindca asa au ordin de la criminalul de Voiculescu,care la omorit pe fratele lui Ceausescu si a pus laba pe conturile firmelor de care raspundea si la care avea acces.

Adauga un comentariu