News Flash:

Basescu se teme de suspendare

8 Octombrie 2010
1551 Vizualizari | 3 Comentarii
Traian Basescu
• Amenintat de Opozitie cu suspendarea, presedintele Traian Basescu a descoperit ca „femeia are o situatie mai grea decat barbatul” • Asta dupa ce, in urma cu doua saptamani, sustinea egalizarea varstei de pensionare • Basescu a retrimis Parlamentului Legea pensiilor, cerand ca femeile sa se pensioneze la 63 de ani

Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri, ca retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitand stabilirea varstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei. Basescu a mentionat ca legea a venit la promulgare dupa ce a fost declarata constitutionala de Curtea Constitutionala si a fost semnata de ambii presedinti ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalitatii, nu am nici o observatie asupra legii", a precizat Traian Basescu. El a spus, însa, ca la nivelul Administratiei prezidentiale a fost analizata Legea, iar la articolul 53, alineatul 1, a constatat ca se instituie varsta standard de pensionare la femei si barbati la 65 de ani. "Sunt un sustinator fara rezerve al egalitatii de sanse, dar si al egalitatii de tratament între femei si barbati", a adaugat seful statului, citat de Mediafax. Presedintele Basescu a precizat, însa, ca nu poate sa nu analizeze realitatile socio-economice si sa constate ca femeile au o situatie mult mai grea decat barbatii. "Plecand de la premisa ca aici discutam despre femei, ca au serviciu, trebuie sa recunoastem ca realitatea sociala din Romania ne arata ca o femeie care are serviciu, în sectorul privat sau de stat, mai are si un serviciu acasa, fiind prima si cea mai importanta responsabila de gestionarea treburilor casnice, de cresterea copiilor. Deci, femeile fac o dubla munca în Romania", a mai spus seful statului.

Diferente de tratament între femei si barbati

Basescu a mentionat ca, de altfel, si legea trimisa la promulgare, la articolul 57 alineatul 4 si la articolul 60 alineatul 2, instituie diferente de tratament între femei si barbati, dand ca exemplu faptul ca la balerini si la militari stabileste varste diferite de pensionare între femei si barbati. Un alt argument invocat de Basescu a fost ca noua lege creste varsta de pensionare pentru barbati cu trei ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu sapte ani, de la 58 la 65 de ani. "Am hotarat sa retrimit Parlamentului Legea pensiilor, considerand oportuna modificarea articolului 53, alineat 1, al Legii, în sensul stabilirii varstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani. Deci, propun Parlamentului sa analizeze posibilitatea de a reduce varsta de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani. (...) Cred ca toate acestea îndreptatesc o analiza de oportunitate a propunerii pe care o fac Parlamentului. In acest sens, am si semnat adresa catre presedintii celor doua Camere si sper sa fie de acord cu o reexaminare rapida a articolului 53, alineat 1", a precizat seful statului.
In cererea de reexaminare transmisa presedintelui Senatului, Mircea Geoana, presedintele Traian Basescu mentioneaza urmatoarele motive:
"1. Legea privind sistemul unitar de pensii publice stabileste la articolul 53 alin. (1) ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, în temeiul principiului egalitatii;
2. Tinand cont de realitatile socio-profesionale si de activitatea zilnica a femeilor, consideram ca este necesara stabilirea diferentiata a varstei standard de pensionare pentru barbati si femei;
3. De altfel, în acest sens, inclusiv prezenta Lege, prin dispozitiile art. 56 alin. (4) si art. 60 alin. (2), instituie derogari de la principiul egalitatii, prin stabilirea unor reduceri diferentiate, pe criterii de gen, ale varstelor standard de pensionare;
4. Avand în vedere aspectele mentionate mai sus, consideram ca este oportuna modificarea art. 53 alin. (1) al Legii, în sensul stabilirii varstei standard de pensionare pentru femei la 63 de ani;
5. Pentru aspectele semnalate si tinand cont de competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice".

Reactii

"Consideram ca aceasta decizie este un exclusiv exemplu de imagine, presedintele încercand sa pozeze, astfel, în aparatorul pensionarilor. Remarcam, totusi, ca modul în care presedintele a considerat legea ca fiind una adoptata în mod legal si ca neavand probleme de neconstitutionalitate îl face pe Traian Basescu aparatorul fraudei din Parlament", a spus purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu.
Senatorul Dan Voiculescu a declarat ca este buna decizia presedintelui de a retrimite în Parlament Legea pensiilor, dar ca gestul arata ca seful statului nu stie decat de frica, fondatorul PC precizand ca are un mesaj pentru Traian Basescu: "De ce ti-e frica, nu scapi". "Presedintele nu stie decat de frica. Iar cea mai mare frica a sa este suspendarea. Este bine ca a decis sa retrimita Legea pensiilor în Parlament. Este o lege incorecta. Trebuie sa modificam valoarea punctului de pensie si varsta de pensionare. Iar pentru presedinte, am un mesaj direct, care îi este foarte familiar: Traian Basescu, de ce ti-e frica, nu scapi!", afirma Dan Voiculescu.

Basescu se contrazice

Pe 21 septembrie, în discursul sustinut în Parlament, presedintele Basescu afirma: "Masura de crestere progresiva pana în 2030 a varstei de pensionare, pana la 65 de ani, precum si egalizarea acesteia la femei si barbati, este necesara, avand în vedere tendintele demografice îngrijoratoare, din Romania si nu numai, inclusiv în Uniunea Europeana". Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, miercuri, ca varsta de 65 de ani pentru pensionarea femeilor va fi necesara din 2030. "Varsta de pensionare a femeilor creste pana la 65 de ani, începand cu 2014, în crestere, ajungand în 2030 cu acea varsta de 65 de ani. Conform Legii 19, barbatii ating aceasta varsta în 2014, iar doamnele continua sa lucreze pana la 65 de ani, doar în conditiile în care ating varsta aceasta în 2030. Cei care s-au nascut în anul 1967 pot invoca aceasta lege", a explicat ministrul Muncii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

parlamentului reactii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (3)

vadim  | #126224
Matrozul Chior se agaţă de Putere cu orice preţ, deşi soarta lui este pecetluită. Oricum, el va fi suspendat din funcţie, chiar dacă a hotărît să retrimită Parlamentului, spre reanalizare, controversata Lege a pensiilor.


Tulburarea din capul Chiorului este mai mult decît evidentă. Pe de o parte, o apără pe escroaca Roberta Anastase pentru frauda fără precedent la care a recurs aceasta atunci cînd s-au numărat voturile, făcînd să treacă această lege criminală, iar pe de alta o dă acum la întors, propunînd scăderea vîrstei de pensionare a femeilor de la 65 la 63 de ani, ceea ce reprezintă numai o frecţie la un picior de lemn. Esenţa rămîne, iar asta înseamnă genocid, pentru că această criminală lege trebuia anulată, pur şi simplu. Cozmetizarea pe care o vrea acum Băsescu, de frica suspendării, va înfuria şi mai mult populaţia sărăcită şi fără orice fel de speranţă a României...
Luni de zile, Chiorul a ţipat că modificarea vîrstei de pensionare (aceeaşi şi pentru bărbaţi, şi pentru femei) e cerută de Uniunea Europeană. Acum, exact această unificare e combătută de el. De altfel, şmecherul le ceruse slugilor din jurul lui să găsească un pretext pentru a retrimite Legea la Parlament. Şi încă ceva: aţi văzut ce confuz şi năuc era?
margelatu  | #126247
Băsescu a jucat magistral meciul politic al Legii pensiilor. Intenţia opoziţiei, de suspendare din funcţie pe motiv de promulgare a unui document votat prin fraudă, devine caducă, revotarea actului normativ o salvează pe Alma de marele deranj penal (vechiul act normativ, neapărut în Monitorul Oficial, nu a produs efecte), le-a mai dat câte o flegmă lui Ponta şi Antonescu. Plus că mai scoate nişte lacrimi şi de la lotul babette, categorie socială care o să pişe ochii de pomană că Supremu-i băiat bun şi are suflet, fiindcă oricum nu va mai prinde în viaţă prezumtiva egalizare a vârstei de pensionare.
profesor  | #126248
În Timişoara, de exemplu, mulţi oameni cu studii superioare au ajuns să apeleze la cantina socială a Primăriei. Situaţia se repetă şi la Constanţa. Ingineri, economişti, profesori, oameni care au deţinut funcţii, dar care sunt acum şomeri, stau acum la coadă pentru o porţie de mâncare gratis.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4037 (s) | 22 queries | Mysql time :0.265057 (s)