Info Turism

Basilica de la Niculitel – Tulcea

Publicat: 11 feb. 2012

Asezata in comuna cu acelasi nume, din judetul Tulcea, Bazilica Niculitel se afla in locul care se numeste „La Placinta”, intr-o zona deluroasa si impadurita.

Bazilica de la Niculitel constituie pana in prezent, una din putinele marturii arheologice din teritoriul Noviodunumului inscrise in contextul evenimentelor de la inceputul sec. al V-lea e.n. care ridica noi probleme a caror elucidare va contribui la o mai buna recunoastere a istoriei crestinismului nord – scythic. Totodata, aceasta bazilica reprezinta cea mai recenta descoperire arheologica din teritoriul Noviodunumului, ridicand problema unor sapaturi de mare amploare in zona localitatii Niculitel.

Din zidaria de piatra care se afla la suprafata s-au construit noile case, iar viiturile mari de apa au curatat terenul, astfel ca in anul 1971 au scos la iveala o portiune din cupola unei cripte. In septembrie 1971 au fost efectuate sapaturi la Niculitel care au scos la iveala cripta celor patru martiri, deschiderea acestei cripte fiind realizata in data de 29 septembrie, 1971. De fapt este vorba de o bazilica crestina cu trei nave, din care pana acum au fost descoperite doar temeliile absidei semicirculare si ale unei portiuni mici ale naosului. Spre intrare se gaseste un fir de placi marti si rotunde, din caramida, acest tip de basilica cu trei nave fiind des intalnit in zona Dobrogei si este specific perioadei secolelor al IV-lea si al V-lea. Dimensiunile acestei biserici dovedesc faptul ca nu a fost o oarecare biserica de mir, ci biserica unei manastiri sau chiar o insemnata catedrala. In acelasi loc a fost descoperit si mormantul unui monah. Au fost descoperite si alte obiecte in cripta cum ar fi: un vas globular caramiziu specific secolelor al V, VI-lea si un castron negru-cenusiu specific secolelor al IV, V-lea.

Situata sub perimetrul de caramida al presbyterium-ului, cripta are o forma cubica si un plan trapezoidal, fiind acoperita de o cupola semisferica sprijinita de pandativi rezultand din intersectia a patru cilindri oblici. Ea reprezinta cea mai veche constructie de acest gen construita pana in prezent. Cupola constuita din caramizi legate cu mortar, se termina printr-un varf tronconic, situat chiar pe centrul ei, distrus in prezent care avea foarte probabil, rolul de a indica locul altarului (prestolul) zidurile criptei construite direct in loess, din piatra de mortar, sunt incununate de timpane.
Din capitala tarii, Bucuresti, se parcurge o distanta de aproximativ 280 km pana in Tulcea pe o ruta cu privelisti frumoase si usor de parcurs: Bucuresti, Slobozia, Harsova si Tulcea. In judetul Tulcea puteti vizita numeroase obiective turistice, iata cateva exemple: Piata Civica, Muzeul de Istorie si Arheologie, Muzeul de Arta, Muzeul de Etnografie si Arta Populara, Muzeul de Stiintele Naturii Delta Dunarii, si numeroase altele pe care le puteti alege in functie de dorintele si posibilitatile dumneavoastra.loading...

Adauga un comentariu