Actualitate

Bataie de joc, langa un celebru monument istoric! Bloc de locuinte, inghesuit intr-o zona de case din centrul Iasului. Traficul va fi infernal – FOTO

Publicat: 27 mart. 2019

@  Un bloc va fi construit in zona localului Bolta Rece @ Sub pretextul amenajarii unor spatii de cazare in regim hotelier pentru invatamant, investitorul a primit finantare nerambursabila de aproape 700.000 lei @ Strada Eminescu va deveni impracticabila, mai ales ca preia traficul rutier de pe patru strazi @ Noul bloc de locuinte va avea un regim de inaltime de S+P+1+M, pe o suprafata intre case @ "Nu pot sa spun in acest moment (despre chiriile ce vor fi percepute- n.r.). Am obtinut toate avizele posibile si imposibile si autorizatia", a spus Tudor Pinteala, administratorul societatii Top Solo Plus SRL

Aberatie a administratiei publice locale. Anul trecut, municipalitatea a emis o autorizatie de construire pentru un imobil de locuinte colective si spatii de cazare in regim hotelier pentru invatamant, pe numele societatiii Top Solo Plus SRL. Abia saptamanile trecute beneficiarul a dat drumul la lucrari, aflandu-se la stadiul de realizare a fundatiei. Pe o suprafata de cateva sute de metri patrati, pe strada Mihail Eminescu nr. 5, urmeaza sa fie construita, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), o cladire cu un regim de inaltime de S+P+1+M.

In ce consta aberatia? Primaria a aprobat aceasta investitie intr-o zona ocupata preponderent de case, disconfortul fiind evident. Prin proiect se propun 8 unitati locative: 4 locuinte cu 2 camere si 4 locuinte cu o camera in regim hotelier, ce vor beneficia de 8 locuri de parcare. Asta inseamna inca 8 autoturisme in plus, intr-o zona unde traficul este infernal. Nu sunt puse la calcul si autoturismele vizitatorilor.

Strada Eminescu a devenit de interes pentru soferii care vor sa ajunga de pe strada Sararie pe bulevardul Independentei. Zilnic, artera este blocata si de masinile parcate pe ambele parti ale carosabilului. De fapt, strada cu doua sensuri poate fi strabatuta doar pe un singur sens, blocajele fiind frecvente. Mai precis, strada Eminescu colecteaza traficul de pe patru strazi: Sararie, Rece, Manolache Draghici si Sfantul Atanasie.

La un moment dat, Politia Locala a fost prezenta in zona pentru a fugari soferii care parcau pe strada Eminescu sau care stationau in rondul din lateralul localului Bolta Rece, dar a fost o masura de scurta durata. Cand investitia Top Solo Plus va ajunge la partea de turnat betoane, cel mai probabil se va solicita inchiderea strazii pe perioada lucrarii.

Contactat telefonic, reprezentantul societatii a fost destul de laconic. "Nu pot sa spun in acest moment (despre chiriile ce vor fi percepute- n.r.). Am obtinut toate avizele posibilie si imposibile si autorizatia", a spus Tudor Pinteala, administratorul societatii Top Solo Plus SRL.

In cazul in care proiectul nu va fi contestat de vecini, imobilul ar urma sa fie finalizat pana in luna septembrie 2020. Conform datelor financiare disponibile, Top Solo Plus, cu obiect de activitate "lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale" a fost infiintata in 2014, iar in 2017 a avut o cifra de afaceri de doar 16.000 lei, cu un singur angajat.

Citeste si: Exclusiv! Tupeu de borfas! Motelul Bucium functioneaza fara autorizatie de patru ani. Vasile Puscasu: "Ma luati la intrebari pe mine?" – FOTO, VIDEO

Proiect finantat cu fonduri europene

Imobilul autorizat de Primarie va fi construit prin intermediul unui program ce beneficiaza de sustinerea fondurilor europene, partea beneficiarului fiind de aproape 1 milion de lei, adica 212.000 euro. Prin Programul Operational Regional 2014-2020, axa 2, "imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii", prioritatea de investitii 2.1. Pinteala a primit finantare nerambursabila de aproape 700.000 lei. Terenul lui Pinteala este amplasat langa o cladire celebra de pe strada Eminescu, dar la numarul 7. Este vorba de un complex de locuinte ce apartinea pe vremuri celebrului cofetar Constantin Vladescu. Conacul are aproximativ 40 de camere, iar terenul are peste 3.000 de metri patrati. Constantin Vladescu era unul dintre cei mai cunoscuti cofetari ai Iasului din perioada interbelica. Acesta era furnizorul principal al Casei Regale.

Citeste si: Scandal urias la Primaria Iasi. Zeci de persoane au fost de fata. Primarul a ramas inmarmurit

Proiecte blocate

In municipiul Iasi au fost cazuri cand proiectele autorizate au fost suspendate. Spre exemplu, in Copou, mai multi vecini au reusit sa suspende o autorizatie de construire pentru ridicarea pe bd. Carol I nr. 40-42, a unui imobil de locuinte colective cu regimul de inaltime D+P+4. Prin intermediul prefectului, procesul se judeca la Tribunalul Iasi. Beneficiarii proiectului sunt Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul General Anticoruptie, si Petru Abatacesei, afacerist din zona Dorohoi. Cei doi investitori au cumparat terenul respectiv si au obtinut si avizele necesare. Vecinii spun ca Primaria Iasi este de vina pentru ca accepta ridicarea cladirii intr-o zona cu alei foarte inguste. Pana la suspendare, investitorii au reusit sa faca o parte din investitie. Vecinii au reclamat si suprafata mica de teren, de 430 metri patrati, unde pe vremuri era amenajat un loc de joaca. Cei doi investitori nu sunt la prima afacere in Iasi. Au construit un bloc in cartierul Nicolina, pe strada Salciilor. Cu autorizatia suspendata s-au trezit si cei de la Zinan Investment Group, care au inceput constructia unui bloc de locuinte de sase etaje, in spatele fostei Sali Vointa, soseaua Arcu. Firma este controlata de catre un grup de afaceristi moldoveni, printre care Alexandr Zincenco. Dosarul se judeca la Curtea de Apel Iasi.

Comentarii
Adauga un comentariu