Local

Bataie in Consiliul Judetean pe banii RAJAC

Publicat: 02 iul. 1999

•Ion Catarau, liderul de sindicat CJ, a declarat razboi prefectului Florin Vitan •Sindicalistul i-a cerut prefectului daune de 2 miliarde lei •Initiativa CJ de a plati diferentele salariale va fi atacata in contenciosul administrativ de Prefectura •Staff-ul CJ se dezice de orice declaratie a liderului Catarau

Nemultumit ca suma cuvenita pentru diferentele salariale, ca urmare a majorarii aprobate de Consiliul Judetean in 1997, s-a devalorizat liderul de sindicat Ion Catarau a cerut prefectului Florin Vitan „daune de 2 miliarde lei”.
In 1997, CJ a aprobat majorarea salariilor personalului administrativ si a indemniatiilor consilierilor judeteni. Hotarirea a fost atacata in contenciosul administrativ de Prefectura si Primarie, care au avut cistig de cauza in instantele iesene. CJ a formulat recurs la Curtea Suprema de Justitie. Potrivit notei serviciului juridic al CJ, „instanta suprema a dispus: admiterea recursului declarat de CJ impotriva sentintei civile a Curtii de Apel Iasi; caseaza hotarirea atacata si respinge actiunea prefectului. Sentinta Curtii Supreme de Justitie, respectiv decizia 888/1999, a fost consemnata in ziua de 5 aprilie a.c.”
Bucurosi de victoria reputata, consilierii judeteni s-au grabit sa aprobe plata diferentelor salariale cu banii RAJAC. Astfel, bugetul regiei a fost diminuat cu 2,3 miliarde lei. Din punctul lor de vedere, ordonatorul de credite (CJ) este obligat sa onoreze aceste datorii fata de functionarii publici si consilieri. Interesul manifestat de consilieri s-a datorat sumei care ar reveni fiecaruia, peste 3 milioane lei. In opinia liderului de sindicat, Ion Catarau, „valoarea banilor de atunci (1997-1998) nu mai este aceeasi cu cea de astazi”, de aceea a crezut de cuviinta sa-i ceara prefectului daune de 2 miliarde lei, reprezentind „indexarea restantelor salariale”.

Prefectul Florin Vitan asteapta la cotitura hotarirea CJ

Contrar afirmatiilor CJ, Prefectura nu se afla in posesia unui document care sa ateste victoria Consiliului. Mai mult, Prefectura este informata de faptul ca recursul CJ a fost respins de Curtea Suprema de Justitie si a ramas definitiva hotarirea Curtii de Apel Iasi. Potrivit punctului de vedere exprimat de serviciul contencios al Prefecturii „CJ a uzat de o cale de atac – contestatie in anulare. Termenul de judecata a fost pe 5 aprilie 1999. Prefectura nu a intrat in posesia hotaririi intrucit considerentele hotaririi nu au fost redactate. Chiar si in aceste conditii, in vigoare este hotarirea Curtii de Apel Iasi”.
Aceeasi opinie a fost impartasita si de prefectul Forin Vitan care a declarat „orice initiativa a CJ de a plati diferentele salariale este ilegala si in consecinta voi ataca in contenciosul administrativ. CJ nu are cadru legal pentru aplicarea acestei hotariri. Eu astept documentatia din partea CJ si daca este ilegala voi ataca in contencios”. In ceea ce priveste declaratia liderului de sindicat al CJ, prefectul Vitan a incercat sa fie indulgent si doar a recomandat sa „mai citeasca legile”.

Catarau a fost parasit de colegii sai

Incendiara declaratie a determinat reconsiderarea relatiilor dintre Consiliul Judetean si Prefectura. In acest sens, presedintele Vladimir Tanasoiu a precizat ca „dimpotriva, CJ nu are in vedere intentarea unei actiuni judecatoresti impotriva prefectului. Declaratia liderului de sindicat ramine un punct de vedere personal, din pacate, unul care retensioneaza relatiile dintre cele doua institutii”. Aceeasi diplomatie a fost abordata si de catre secretarul CJ, Ion Serbina, care a mentionat ca „intre CJ si Prefectura nu trebuie sa existe animozitati, mai ales ca prefectul este abilitat sa vegheze asupra respectarii legaliltatii. In acest proces, prefectul a avut intelegere. Faptul ca s-a dat o sentinta a Curtii Supreme de Justitei si s-a respins atacul prefectului exclude orice demersuri ale CJ. Pentru restituirea diferentelor, CJ nu a emis o hotarire, ci a prevazut la rectificarea de buget aceasta suma”.
Marcela DONCIUloading...

Adauga un comentariu