Titlurile zilei

Bătaie pentru posturile scoase la concurs la IPJ Iași. Concurență uriașă de 30 de persoane pe loc pentru Poliția Animalelor. Salariile sunt extrem de motivante

Publicat: 16 ian. 2021
Câini și pisici alături de sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași
Animale de companie și sediul IPJ Iași

Bătaie pentru posturile scoase la concurs de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași. Aproape 30 de persoane concurează pentru un singur loc la Poliția Animalelor. La Iași au fost scoase la concurs 6 posturi și s-au înscris 175 de persoane, concurența fiind uriașă. Există și o explicație, având în vedere că salariile sunt motivante și pot ajunge până la 7.000 de lei

Concurență mare pe locurile scoase la concurs de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași. Șase posturi de polițiști au fost înființate pentru „Poliția animalelor„. Biroul nou înființat se numește Biroul pentru Protecția Animalelor și este prevăzut cu o funcție de conducere-șef Birou și două posturi de ofițeri de poliție- medic veterinar, o funcție de ofițer de poliție și trei posturi de agent de poliție.

La Inspectoratul de Poliție Județen (IPJ) Iași, pentru cele 6 locuri au fost primite 175 de cereri de înscriere, dintre care 43 fiind pentru posturile de medici. Pe scurt, aproape 30 de persoane se luptă pentru un singur loc. Această bătălie se dă pentru că persoanele care vor intra în sistem și vor lucra la Biroul pentru Protecția Animalelor vor beneficia de un salar motivant cuprins între 3.500 și 7.000 de lei. În funcție de anumiți factori, salariile ar putea trece de 7.000 de lei. Din acest motiv, aproape 200 de ieșeni s-au înscris la concurs. Probele de care trebuie să treacă sunt de natură practică și teoretică. Cei care vor participa la concurs pentru funcția de veterinar vor avea de dat doar proba scrisă, fără cea fizică.

De unde a plecat inițiativa

De-a lungul timpului, foarte multe animale domestice și sălbatice au fost schingiuite sau ucise, însă legea din România nu era una foarte clară în ceea ce privește tragerea la răspundere a făptașilor. Pe 25 august 2020, ministrul afacerilor interne de atunci, Ion Marcel Vela, a anunțat că, la nivelul MAI, s-a finalizat proiectul Ordonanței de Urgență pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, acesta fiind pus în dezbatere publică. Noul proiect, care propunea modificarea și completarea Legii nr.205/2004, are ca scop stabilirea unui mecanism potrivit căruia polițiștii pot constata că un animal se află într-o situație de pericol și emit un ordin de plasare a animalului în adăpost.

Concret, situațiile care prezumă existența unui pericol pentru animale sunt: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor. În plus, sunt stabilite elementele pe care le conține ordinul de plasare a animalelor în adăpost. De asemenea, se instituie în sarcina consiliilor județene și a Consiliului General al Municipiului București obligația de a asigura cu caracter continuu și permanent servicii publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost. Sunt menționate, totodată, modalități prin care se asigură aceste servicii publice, precum și modalitatea de contestare a ordinului de plasare în adăpost.

Polițiștii pot intra peste cei care chinuie animalele

Potrivit proiectului de Ordonanță de urgență, se instituie dreptul polițiștilor de a pătrunde în domiciliul sau reședința oricărei persoane fizice, fără acordul acesteia, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă informațiile aflate la dispoziția polițiștilor indică faptul că în acele spații se află un animal în situație de pericol. O altă noutate, introdusă în spiritul transparenței, este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul.

De asemenea, prin proiect se propune completarea dispozițiilor Legii nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române din perspectiva desfășurării activităților specifice pentru protecția animalelor. Proiectul a vizat și stabilirea unui mecanism pentru încadrarea funcțiilor de polițist din structura Poliției Române cu atribuții în protecția animalelor prin transferul, fără examen sau concurs, al personalului specializat în medicină veterinară din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, cu acordul acestuia sau din sursă externă, în numărul și structura de posturi stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne. Orice persoană care observă un animal chinuit poate solicita ajutor prin 112, iar polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor vor interveni.

Comentarii
 • Domnule manager Martinescu de la Maternitatea Elena Doamna va rugam sa ne dati salariile pt luna Decembrie 2020. Avem rate la banci si datorii care nu suferă aminare. Va rugam mult ! Dvs ca manager nu stați in salariu când aveti 20.000 lei lunar plus alte beneficii . Semneaza un salariat .

 • Nu mai furați curent ca aceste salarii pot ajunge la 7.000 de lei. Asa prostiți si intoxicați lumea cu informații false. Salariul agentului nou incadrat poate ajunge maxim pana la vre o 3.500 de lei, iar al ofiterului maxim 4.500-4.700 de lei.

 • Bineanteles ca asta e salariu brut si e diferit de la medici si ceilalti, asteptam sa aflam care pilosi au luat posturile, fara pile nu cred ca se poate

 • Corectitudine în Romania
  De asta în TOATE INSTITUȚIILE STATULUI sunt angajați cei slab pregătiți cei cu cunoștințe relații nimeni doar cu diploma și pregătit profesional nu are acces și suntem conduși de toți analfabetii
  PSD PNL ETC

 • Da se mareste numarul taietorilor de frunze la caini , si al capuselor la bugetul de stat , ,,,Care trebuie sustinut de sectorul privat . Deja politistii cu apucaturi de meltean fac greva ,,,, Vrem salarii marite

 • Concurenta pe posturi o fi, nu spun, salarii la stat, avantaje, etc.
  Dar sa vedem daca vor face treaba asa cum au avânt la a concura, daca fac treaba ca restul politiei e clara treaba. ex: eee, cum sa-l retin pe ăla de a dat foc la o pisica, e fiul nu stiu cui (a se citi interlop care cotizează sau deputat, tot aia), a primit sefu telefon, facem dosare penale la oamenii strazii ca nu au grija de cainii vagabonzi, nu-i asa domnu comandant ????

 • O structura nou creata care sa mai manince niște bani de la bugetul statului. Șalariu, bani de hrana, bani de chirie, bani de îmbrăcăminte și alte sporuri. Era o lege pt. protecția animalelor, trebuia aplicata ca la carte. Dar, unii polițiști nu facdosare penale pt. infractorii care ataca cu cuțitul în public, nu li se pare ca e un pericol, deci nu le e măcar mila de cei atacați, și o sa le fie mila de animale… Zău! Banii aceștia mai bine se duceau la alte structuri ale Politiei care muncesc cu adevărat și de de care avem nevoie, noroc ca în Politie sunt și oameni corecți și care-și fac treaba. Le mulțumim! Altora, care sunt corupți și apară infractorii, afara din Politie, sa lase loc la niște oameni cinstiți!

 • va zic un caz real (fara gluma): am o ruda care lucreaza la stat: castiga peste 9000 de lei in mana (in mare parte e munca super usoara, lejera, prime de vacanta, a lucrat si la privat inainte pe mult mai putin si nu puteai sa iesi la pensie sau sa ajungi la 40 de ani fara un AVC sau infarct de acolo). Nu se compara, el si nevasta lui amandoi bugetari, peste 15.000 de lei in casa lunar (in Iasi). E bine, nu se merita sa pleci peste granita pentru banii astia, te muncesc de-ti sare pe nas…

Adauga un comentariu