Secretele istoriei

Batalia de la Arsuf

Publicat: 18 ian. 2015
3

Batalia de la Arsuf a fost o batalie a cruciadei a treia, in care Richard I al Angliei l-a invins pe Saladin la Arsuf.

Dupa capturarea Acrei in 1191, Richard a purtat multe batalii minore cu Saladin, al carui principal obiectiv era sa impiedice eliberarea Ierusalimului. Stiind ca trebuia sa controleze portul Jaffa inainte de a se indrepta spre Ierusalim, Richard a inceput sa marsaluiasca de-a lungul coastei de la Acra in august 1191.

La rasaritul zilei de 7 septembrie 1191, heralzii lui Richard au strabatut tabara, anuntand ca batalia va avea loc in acea zi. Cavalerii Templieri, condusi de Robert de Sablé au fost pozitionati in fata, impreuna cu angevinii si bretonii, urmati de Guy de Lusignan si de cei din Poitou. Apoi veneau anglo-normanzii si flamanzii, condusi de Iacob de Avesnes. Dupa flamanzi veneau francezii si in cele din urma Cavalerii Ospitalieri, sub comanda lui Fra’ Garnier de Nablus. Condusa de catre Henric al II-lea of Champagne, o mica trupa a fost detasata pentru a cerceta dealurile, iar un grup de cavaleri, sub conducerea lui Hugues de Burgundia, a fost detasat pentru a calari inainte si inapoi de-a lungul coloanei si a asigura pastrarea formatiei.

Primul atac sarazin a avut loc la ora noua dimineata. Intr-o incercare de a distruge coeziunea inamicului si moralul acestuia, atacul a fost insotit de lovituri de talgere si gonguri, sunete de trompete si oameni tipand. Itinerarium Regis Ricardi relateaza: „Si astfel nemilosii turci veneau peste armata noastra din toate partile, dinspre mare si dinspre uscat. Nu era nici macar un spatiu de doua mile (3 km) in jur, nici macar un pumn de pamant, care sa nu fie acoperit de ostila rasa turca.” Cand aceste actiuni nu si-au facut efectul dorit, atacul a fost schimbat inspre flancul stang al armatei cruciate, ospitalierii trebuind sa suporte presiunea cea mai mare. Putin cate putin, batalia s-a extins si peste restul armatei lui Richard. Incursiunile urmareau acelasi model: beduinii si nubienii lansau sageti si sulite inspre linia inamica, inainte de a le permite arcasilor calari sa inainteze, sa atace si apoi sa se retraga, o tactica bine pusa in aplicare. Arbaletierii cruciati raspundeau ori de cate ori acest lucru era posibil, desi principala misiune printre cruciati era doar de a pastra formatia in fata provocarilor continue. In cateva puncte de-a lungul liniei, cele doua armate erau angajate in lupta corp la corp.

Vezi si Cum a lansat Ludovic al IX-lea al Frantei a opta cruciada

Saladin, ii indemna pe soldatii sai sa se mentina in lupta stransa,ceea ce i-a adus roase. Sayf al-Din (Saphadin), fratele lui Saladin, a fost, de asemenea, implicat in mod activ incurajand trupele;. ambii frati au fost astfel expusi la un pericol considerabil de-a fi loviti de sagetile arbaletelor.

Vezi si Foametea din timpul asediului Antiohiei

Actiune precipitata a Ospitalierilor ar fi putut cauza compromiterea intregii strategii a lui Richard. Cu toate acestea, el a condus un contraatac, si odata inceput, a trebuit sa fie sustinuta de toata ostirea lui si a dat semnalul de lupta.

Vezi si Cruciada Aragoneza

Neacceptand, Ospitalierii si alte unitati implicate in spate credeau initial ca vor fi coplesiti de numarul superior ale inamicilor. Infanteria francilor a rupt randurile inamicilor pentru ca cavalerii sa treaca. Pentru soldatii armatei lui Saladin, cum Baha al-Din a remarcat, schimbarea brusca de la pasivitate la activitate feroce din partea cruciatilor a fost deconcertanta, si parea sa fie rezultatul unui plan preconceput. Fiind in lupta stransa cu aripa din spate a coloanei cruciade, aripa dreapta a armatei Ayyubide a fost in formatie compacta si prea aproape de dusmanul lor, pentru a evita impactul complet al comandamentului. Intr-adevar, o parte din aripa cavaleriei a fost demontata, in scopul de a trage arcurile lor mai eficient. Ca urmare, acestea au suferit un mare numar de victime, din cauza cavalerilor care doreau o razbunare sangeroasa pentru tot ce au avut de indurat mai devreme in lupta. Baha al-Din a remarcat faptul ca „ruta a fost completa.” El a fost in divizia centrala a armatei lui Saladin, in timpul refugiului ,a fost nevoit sa se alature aripii stangi, dar a constatat ca acesta a fost o refugiere rapida. Luand act de dezintegrare a aripei dreapta in cele din urma el a cautat bannere cu caracterul personal a lui Saladin, dar nu a gasit decat saptesprezece membri ai garzii de corp si un baterist singuratic cu ei.

Fiind constienti de faptul ca o urmarire ar fi fost un mai mare pericol atunci in lupta cu musulmanii mai instruiti, Richarda oprit urmarirea de dupa aproximativ 1 mila (1,6 km) a fost acoperita. Unitatile din aripa dreapta a cruciatilor, care au format o avangarda a coloanei, incluzandu-i pe englezi si normanzii care nu au fost inca puternic angajati in lupta stransa si erau mentinuti ca intariri pentru restul regrupat. Eliberat de presiunea de a fi continuata in mod activ, multe dintre trupele Ayyubide s-au intors sa infrunte cavaleria cruciata. James d’Avesnes, comandantul uneia dintre unitatile de francezi, a fost unul dintre cei ucisi in aceasta secventa a bataliei. Printre liderii ayyubidizi care s-au mobilizat rapid si a revenit la lupta a fost Taqi al-Din , nepotul lui Saladin. El a condus 700 de soldati ai sultanului , garda de corp a lui proprie impotriva flancului stang a lui Richard.Insa,punandu-i in ordine, Richard si-a condus cavalerii sai printr-un al doilea val si au rupt din nou fortele lui Saladin.

Alertat la pericolul prezentat in trupele sale imprastiate, Richard, prudent ca intotdeauna, a oprit si a regrupat fortele sale , dupa o urmarire in continuare. Cavaleria Ayyubida s-a mai intors inca o data, aratand ca ei aveau inca dorinta pentru a reinnoi lupta. Cu toate acestea, un al treilea val si ultimul i-au determinat sa se imprastie in padure, unde s-au dispersat in dealuri, in toate directiile, aratand ca nu mai aveau nicio inclinatie pentru a continua conflictul. Richard a condus cavaleria sa inapoi la Arsuf in cazul in care infanteria si-a intins tabara. In timpul noptii, mortii sarazini au fost jefuiti.

Adauga un comentariu