Secretele istoriei

Batalia de la Azincourt

Publicat: 19 ian. 2015
3

Batalia de la Azincourt (in engleza Battle of Agincourt, in franceza Bataille de Azincourt) a avut loc pe data de 25 octombrie 1415, la Azincourt, Franta, in timpul Razboiului de O Suta de Ani, purtat intre Anglia si Franta.

Henric al V-lea, tanarul rege al Angliei, isi conduce fortele spre victorie in batalia de la Azincourt din nordul Frantei. Cu doua luni inainte, Henric traversase Canalul Manecii cu 11.000 de oameni si comandase atacul in localitatea Harfleur din Normandia. Dupa cinci saptamani, orasul s-a predat, insa Henric isi pierduse jumatate dintre oameni din cauza bolilor si pierderilor de razboi. El a decis sa isi indrepte armata in nord, spre Calais, unde urma sa se intalneasca cu flota engleza si sa se reintoarca in Anglia.

La Azincourt i s-a opus insa o armata franceza numeroasa, de aproximativ 20.000 de oameni. Campul de lupta a avut ca perimetru un spatiu deschis de circa 900 de metri, pozitionat intre doua paduri, ceeace a permis prevenirea manevrelor la scara mare, acest fapt fiind in avantajul regelui Henric.

Vezi si Victorii engleze sub Henric al V-lea: 1400–1422

In zorii zilei de 25 octombrie a inceput batalia. Englezii au stat pe pozitii asteptand atacul francez, in timp ce cavalerii francezi, coplesiti de armurile greoaie, au inceput o avansare lenta pe terenul innoroiat. Francezii au fost intampinati de un atac furios al arcasilor englezi, care au folosit o tehnica ce permitea atingerea tintei de catre sageata la o distanta de pana la 230 de metri.

Vezi si Cum si-a construit Carol Temerarul regatul

Cavaleria franceza a incercat sa ii infranga pe arcasii englezii, insa nu a reusit deoarece arcasii erau protejati de o linie de pari ascutiti. Cu cat mai multi cavaleri francezi isi faceau drum prin campul de batalie, cu atat mobilitatea lor scadea mai mult si foarte multi nu aveau loc sa isi lanseze sagetile[necesita citare]. In acest moment, Henric a ordonat arcasilor sai, care erau echipati mai lejer, sa se napusteasca asupra francezilor cu sabii si topoare si astfel englezii au reusit sa ii masacreze pe francezi.

Aproape 6.000 de francezi si-au pierdut viata in batalia de la Azincourt, in timp ce pierderile englezilor au fost de 400 de vieti. Regele Henric a reusit astfel sa inregistreze una dintre cele mai mari victorii din istorie. Dupa alte cuceriri in Franta, Henric al V-lea va fi recunoscut in anul 1420 drept mostenitor al tronului francez si regent al Frantei. Desi era in culmea gloriei, Henric moare doi ani mai tarziu.
Adauga un comentariu