Secretele istoriei

Batalia de la Balaclava

Publicat: 06 ian. 2015
3

Batalia de la Balaclava, a avut loc pe 25 octombrie 1854 si a fost considerata principala batalie din timpul razboiului Crimeii, conflict armat intre Regatul Unit, Franta si Imperiul Otoman pe de-o parte si Imperiul Rus pe de alata parte. A fost prima dintre cele doua incercari ale rusilor de spargere a incercuirii Sevastopolului.

Campul de lupta era o zona deluroasa compusa din doua vai separate de coame de deal movile, cu vegetatie ierboasa. Fortele britanice erau impartite intre cele doua vai. Valea sudica era ocupata de Brigada de cavalerie grea, iar valea nordica Brigada de cavalerie usoara. Comanda trupelor britanice era asigurata de Contele Lucan. Erau prezente si un contingent francez si unul turc. Rusii au atacat cu mult mai multi oameni decat aveau aliatii in zona, dar cu oameni mai putin disciplinati, mai slab inarmati decat anglo-francezii si incadrati cu ofiteri incompetenti.

Vezi si Batalia de la Borodino

Batalia a inceput cu un atac incununat de succes al rusilor asupra pozitiilor turcilor. Astfel, rusii au intrat in valea Balaclava, locul in care se afla tabara britanica. Portul Balaclava se afla la o departare mica de tabara englezilor, fiind principalul port folosit pentru aprovizionarea trupelor. Inaintarea rusilor era gandita sa izoleze baza de aprovizionare britanica si sa atace pozitiile englezilor din spate.

Vezi si Batalia de la Passchendaele

Inaintarea ruseasca in valea sudica a fost respinsa de Brigada de cavalerie grea britanica, fortandu-i pe rusi sa se retraga la adapostul artileriei lor, care era pozitionata in mod strategic de-a lungul crestei dealului care marginea valea. Brigada de cavalerie usoara a primit ordinul sa atace inamicul pentru a „impiedica inamicul sa evacueze tunurile”, un ordin prost conceput, care avea sa duca la dezastruoasa sarja a cavaleriei usoare. Brigada de cavalerie usoara a fost salvata de la distrugere totala de interventiile rezervelor britanice si franceze.

Batalia s-a terminat fara vreun rezultat strategic important, amandoua partile ramanand in posesia tunurilor proprii, reintorcandu-se pe pozitiile de plecare. Aliatii au pierdut 350 de britanici, 250 de francezi si un numar necunoscut de turci, iar rusi au suferit piederi de la cateva sute la 1.000 de oameni.

Adauga un comentariu