Secretele istoriei

Batalia de la Firenzuola

Publicat: 14 ian. 2015
3

Batalia de la Firenzuola s-a disputat in data de 29 iulie 923 intre fortele regelui Rudolf al II-lea de Burgundia si markgraful Adalbert I de Ivrea pe de o parte si cele ale lui regelui Berengar I de Italia pe de alta parte. Confruntarea a marcat infrangerea acestuia din urma, el fiind detronat de facto si inlocuit ca rege al Italiei de catre Rudolf. Nepotul sau, Berengar al II-lea, care mai tarziu va deveni si el rege al Italiei, a participat la batalie de partea adversarilor bunicului sau.

Vezi si Batalia de la Borodino

Berengar era sprijinit in principal de tabara pro-germana din Italia. El fusese infrant de catre ducele Guy al III-lea de Spoleto in 889, insa a reocupat tronul Italiei in 898, dupa moartea lui Lambert al II-lea de Spoleto. Ludovic de Provence, viitorul imparat Ludovic al III-lea, a fost ales rege al Italiei in anul 900, avand sprijinul markgrafului Anscar de Ivrea. Berengar l-a infrant pe Ludovic de Provence in doua randuri, a doua oara in mod decisiv in 905, atunci cand l-a si orbit pe rivalul sau.

Vezi si Batalia de la Larga

El a fost incoronat ca imparat la Roma in 916. Pentru a face fata unui nou candidat la tronul Italiei, Rudolf al II-lea de Burgundia, Berengar s-a aliat cu maghiarii, dar a fost in cele din urma silit sa se retraga la Verona de catre trupele lui Rudolf, care l-a infrant pana la urma la Firenzuola.

Adauga un comentariu