Secretele istoriei

Batalia de la Insulele Santa Cruz

Publicat: 05 ian. 2015
3

Batalia de la Insulele Santa Cruz a fost cea de-a patra batalie de portavioane pe teatrul de razboi din Pacific in cel de-al Doilea Razboi Mondial si cel de-al patrulea cea mai mare batalie navala purtata intre Marina Militara a SUA si Marina Imperiala Japoneza, purtata in cadrul Campaniei din Guadalcanal.

In mod similar luptelor din Marea Coralilor, Midway, si Insulele Solomon de Est, navele de celor doi adversari au intrat rareori in raza vizuala directa a celuilalt. In schimb, aproape toate atacurile de ambele parti au fost executate de catre avioane de pe portavioane sau cu baza pe uscat.

Vezi si SMS Nassau, prima nava mare de razboi din flota imperiala germana

Intr-o incercarea de a devia fortele aliate de la Guadalcanal si insulele din apropiere si de a pune capat impasului care a existat incepand cu luna septembrie 1942, Armata Imperiala Japoneza a planificat o ofensiva majora terestra la Guadalcanal pe 20-25 octombrie 1942. In sprijinul acestei ofensive, si cu speranta de a angaja forte aliate navale, portavioane japoneze si alte nave de razboi mari s-au apropiat de Insulele Solomon, in partea de sud. Din aceasta locatie, fortele navale japoneze au sperat sa angajeze si sa invinga decisiv orice grupare navala aliata (in principal americana), in special portavioane, care raspund la ofensiva terestra. Fortele navale aliate, de asemenea, au sperat sa intalneasca fortele navale japoneze in lupta, cu aceleasi obiective de a rupere impasul si de a infrange decisiv adversarul.

Vezi si Batalia de la Actium

Ofensiva terestra japoneza la Guadalcanal era in curs de desfasurare in Batalia pentru aerodromul Henderson Field, in timp ce navele de razboi si avioanele celor doi adversari se confruntau in dimineata zilei de 26 octombrie 1942, la nord de insulele Santa Cruz. Dupa atacuri aeriene reciproce asupra portavioanelor, navele aliate de suprafata au fost fortate sa se retraga din zona de lupta cu pretul unui portavion scufundat si altul puternic avariat. Fortele japoneze care au participat la batalie de asemenea s-au retras, datorita pierderilor mari de avioane, personal si avarii mari la doua dintre portavioane.

Batalia desi se considera o victorie tactica pentru japonezi datorita unui portavion american scufundat si altul avariat, pierderile de personal ale japonezilor, ale unor piloti veterani, s-au dovedit pe termen lung de neinlocuit, pierderile americanilor in privinta pilotilor fiind relativ mici, si care s-au putut inlocui cu usurinta.

Costul ridicat al luptei pentru japonezi a impiedicat fortele lor de portavioane sa se implice in continuare semnificativ in campania din Guadalcanal.
Adauga un comentariu