Secretele istoriei

Batalia de la Raul Kalka

Publicat: 15 ian. 2015

Batalia de la Raul Kalka (in rusa Битва на реке Калке, in ucraineana Битва на ріці Калка) a avut loc la 31 mai 1223, intre Imperiul Mongol (in frunte cu Jebe si Subutai) si Rusia Kieveana, Galitia-Volinia, si alte cateva principate slave rasaritene aliate cu cumanii, toate conduse de Mstislav cel Viteaz si de Mstislav al III-lea al Kievului. Batalia s-a dat pe malurile raului Kalka (din regiunea Donetk din Ucraina de astazi) si s-a sfarsit cu victoria mongolilor.

Vezi si Batalia de la Fano

In urma invaziei mongole a Asiei Centrale si a prabusirii Imperiului Horezmian, o forta mongola condusa de generalii Jebe si Subutai a inaintat in Irakul Persan. Jebe a cerut din partea liderului mongol, Genghis Han, permisiunea de a continua cuceririle timp de cativa ani inainte de a reveni la armata principala prin Caucaz. In timp ce asteptau raspunsul lui Genghis Han, cei doi au pornit intr-un raid in care au atacat Georgia si l-au ucis pe rege. Genghis Han le-a dat celor doi permisiunea de a continua expeditia si, dupa ce au trecut prin Caucaz, au invins o coalitie de triburi caucaziene inainte de a-i invinge pe cumani. Hanul cumanilor a fugit la curtea ginerelui sau, printul Mstislav cel Viteaz al Galitiei, pe care l-a convins sa-l ajute in lupta contra mongolilor. Mstislav cel Viteaz a format o alianta cu principii slavi, inclusiv cu Mstislav al III-lea al Kievului.

Vezi si Batalia de la Crécy

Armata slava combinata a invins la inceput ariergarda mongola. Slavii i-au urmarit pe mongoli timp de mai multe zile, dar s-au imprastiat pe o distanta prea mare. Mongolii s-au oprit si s-au asezat in formatie de lupta pe malurile raului Kalka. Mstislav cel Viteaz si aliatii lui cumani, i-au atacat pe mongoli fara sa astepte restul armatei slave si a fost invins. In confuzia care a urmat, mai multi principi slavi au fost invinsi si Mstislav al Kievului a fost obligat sa se retraga intr-o tabara fortificata. Dupa ce a rezistat trei zile, el s-a predat in schimbul unei promisiuni de siguranta pentru el si oamenii lui. Odata ce s-au predat, insa, mongolii i-au macelarit si l-au executat pe Mstislav al Kievului. Mstislav cel Viteaz a scapat, iar mongolii au revenit in Asia, unde i s-au alaturat lui Genghis Han.loading...

Adauga un comentariu