Secretele istoriei

Batalia de la Rovine – Cadrul istoric

Publicat: 07 ian. 2015
3

Unii bconsidera ca batalia de la Rovine a avut loc pe teritoriul Craiovei de astazi, printre acestia se numara si Nicolae Iorga, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Alexandru D. Xenopol.

Dupa moartea neasteptata a sultanului otoman Murad I pe campul de lupta de la Campia Mierlei (1389), fiul lui cel mare, Baiazid Ildirim, l-a urmat la tron. Imperiul lasat de Murad I s-a dovedit repede fragil. Sub conducerea emirului din Karaman, principii anatolieni au profitat de evenimentele din Balcani si au pornit ofensiva impotriva otomanilor. Drept raspuns Baiazid a strans armata la Bursa, a recucerit teritoriile pierdute si a anexat emiratele din vestul Anatoliei.

In primavara anului 1390 Ioan al VII-lea Paleologul, sustinut de Baiazid, l-a detronat pe imparatul bizantin Ioan al V-lea. Desi autoritatea lui Ioan al VII-lea parea bine stabilita, Manuel al II-lea, fiul batranului imparat, a intervenit in septembrie 1390 alungandu-l pe uzurpator.

Ioan al V-lea si-a incheiat domnia ca vasal otoman in timp ce fiul sau era tinut ostatic la curtea sultanului. Dupa moartea imparatului (1391), Manuel a evadat de sub supravegherea lui Baiazid si a fost incoronat imparat la Constantinopol, ramanand totusi un vasal obligat la plata unui tribut si constrans la serviciu militar.

Vezi si Sfarsitul domniei lui Mircea cel Batran

In acest timp otomanii isi intareau dominatia in Balcani, cucerindu-i pe conducatorii locali sau atragandu-i prin timar-uri – pamant oferit in schimbul serviciului militar. Insa situatia nu le era favorabila pretutindeni. Regatul Ungar a intreprins cateva actiuni de mica anvergura la granitele cu Bulgaria, Serbia si Bosnia,[4] iar Mircea cel Batran, voievod al Tarii Romanesti ocupa in 1389 intreg teritoriul aflat intre Dunare si Marea Neagra, numit in titulatura sa Podunavia si mai tarziu Dobrogea, de la numele lui Dobrotici cel mai vechi stapanitor al acestui teritoriu cunoscut de turci. Ca raspuns la ofensiva otomana in Dobrogea din 1391 sub comanda lui Firuz bei, in iarna 1393/1394 Mircea a devastat cuibul de achingii de la Karinovasi.

Vezi si Politica externa a lui Mircea cel Batran

In 1391, cetele pradalnice ale lui Firuz bei reusisera sa supuna Taratul de Vidin fara lupta. Perioada urmatoare este caracterizata prin infiltrari ale cetelor otomane in Bulgaria tarului Sisman. Acesta este deposedat de cetati pe rand, totul culminand cu luarea Nicopolelui prin viclesug. Silistra a fost ferita de o soarta asemanatoare datorita vigilentei ostasilor munteni. Intre timp, ingrijorat de situatia din Balcani, Sigismund de Luxemburg ataca Serbia si ii invinge pe turci si pe sarbii aflati sub ascultarea lui Stefan Lazarevici. In 1393, afland ca Sisman se aliase cu Sigismund al Ungariei, Baiazid a intreprins o campanie in Bulgaria, cucerind si pradand orasul Tarnovo, luand ca robi aproape toata populatia sa crestina si transformand taratul lui Sisman – el insusi capturat – in pasalac. In aceeasi vreme este cucerita si Silistra. Asadar Balcanii, cu pozitiile strategice de la Dunare si dinspre Serbia vasala, incapusera pe mana otomanilor. Pericolul campaniilor de cucerire a Tarii Romanesti si a posesiunilor ungare dinspre Serbia era tot mai iminent.

Actiunile lui Mircea in spatiul balcanic, cat si relatiile acestuia cu regele Ungariei si cu emirii anatolieni – care primejdiuiau pozitia otomana inca nesigura pe teritoriul european – l-au facut pe Baiazid sa intreprinda o expeditie personala de cucerire a Tarii Romanesti, in primavara lui 1395.

Pentru a-si spori posibilitatile de actiune, la 7 martie 1395 Mircea cel Batran si regele Sigismund de Luxemburg au incheiat la Brasov un tratat de cooperare militara antiotomana.

Adauga un comentariu