Secretele istoriei

Batalia de la Stalingrad – Luptele din oras

Publicat: 02 feb. 2015

Pana la sfarsitul lui august, Grupul de Armate Sud (B) au atins aliniamentul raului Volga la nord de Stalingrad. A urmat avansarea spre sud, catre oras. Pana pe 1 septembrie, sovieticii nu-si mai puteau aproviziona trupele decat cu ajutorul navelor fluviale, care se angajau in traversari periculoase ale raului Volga.

Pe 23 august, germanii au efectuat un bombardament aerian amplu, care a provocat un incendiu devastator in oras, ucigand mii de civili si transformand orasul intr-o mare de resturi si de ruine arzande. Optzeci la suta din spatiile de locuit ale orasului au fost distruse. Armata a 62-a sovietica si-a stabilit liniile defensive printre daramaturi, cu puncte de rezistenta in ruinele caselor si uzinelor.

Lupta pentru oras a fost nemiloasa si disperata. Stalin a dat ordine ca toti militarii care se retrageau fara ordin sa fie executati. „Nici un pas inapoi” a devenit lozinca aparatorilor. In toata perioada luptelor, fortele Ministerului de Interne au executat sau au trimis in batalioane disciplinare peste 13.000 de militari pentru „lasitate” sau dezertare. Peste 300.000 de oameni au fost trimisi inapoi la unitatile lor sau au ajutat la completarea altora. In schimb, germanii au atacat indiferenti la pierderi. Intaririle sovietice erau aduse cu vapoarele de pe malul estic al Volgai, convoaiele fiind atacate in mod constant de artileria si aviatia germana.

Vezi si  Motivele pentu care ne-am luptat la Stalingrad

Speranta de viata a noilor sositi era de doar cateva ore. Lupte furioase s-au dat pentru fiecare strada, fabrica, casa, subsol si scara. Germanii, care numeau acest razboi urban nemaintalnit Rattenkrieg („razboi de sobolani”), glumeau cu amaraciune spunand ca au cucerit bucataria, dar mai duc lupte pentru cucerirea sufrageriei.

Luptele pentru Kurganul Mamaev, un delusor inmuiat in sangele miilor de soldati ucisi, au fost in mod special lipsite de orice fel de mila. Inaltimea a fost cucerita de mai multe ori de fiecare beligerant in parte. Intr-una dintre atacurile pentru recucerirea dealului, sovieticii au pierdut in lupta o intreaga divizie, aproximativ 10.000 de militari, intr-o singura zi. In acelasi timp, in luptele din silozul de grau si care au durat cateva saptamani, combatantii erau asa de aproape unii de ceilalti incat isi puteau auzi respiratia. In alta parte a orasului, un bloc de locuinte aparat de un pluton comandat de Iakov Pavlov a fost transformat intr-o fortareata inexpugnabila. Cladirea, numita mai tarziu Casa lui Pavlov, asigura supravegherea unei piete din centrul orasului. Soldatii au plantat de jur-imprejur campuri de mine, au pozitionat cuiburi de mitraliera la ferestre si au construit o retea de comunicatii subterane prin strapungerea peretilor subsolului.

Vezi si Marturii cutremuratoare de la Stalingrad

Dorind sa termine victoriosi luptele, germanii au inceput sa transfere in zona din ce in ce mai multa artilerie grea, inclusiv mortiere gigantice de 600 mm. Artileria sovietica a tinut sub foc continuu pozitiile germane din locatii de pe malul stang al Volgai. Sovieticii au folosit cu succes ruinele rezultate in urma bombardamentelor pentru luptele de aparare.

Lunetistii sovietici au folosit aceleasi ruine pentru a se ascunde, provocand pierderi mari germanilor, in acelasi timp subminandu-le moralul. Cei mai vestiti lunetisti au fost „Zikan”, caruia i se atribuiau 224 de germani ucisi pana pe 20 noiembrie 1942, si Vasili Grigorievici Zaitev, care caruia i s-au atribuit 149 de reusite. Pe toata durata luptelor, tancurile germane au devenit inutile in gramezile de daramaturi inalte de pana la 8 metri. Daca totusi incercau sa inainteze, deveneau prada usoara a vanatorilor antitanc, care deschideau focul de pe acoperisuri.

Atat pentru Stalin, cat si pentru Hitler, batalia de la Stalingrad a devenit o problema capitala. Comandamentul sovietic a inceput sa mute rezervele din zona Moscovei catre regiunea Volgai inferioare si a transferat toate avioanele disponibile din intreaga tara in aceeasi zona. Stresul la care erau supusi comandantii militari era imens: Paulus a capatat un tic incontrolabil al ochiului, iar Ciuikov a dezvoltat o eczema care l-a fortat sa-si bandajeze complet mainile.

In noiembrie, dupa trei luni de lupte cu multe pierderi umane, cu avansari lente, germanii au reusit sa ajunga la malul drept al Volgii, cucerind 80% din orasul transformat in ruine, rupand fortele sovietice in doua pungi inghesuite intre rau si atacatori. Pentru ca situatia aparatorilor sa fie si mai grea, pe Volga au inceput sa curga sloiuri, facand aproape imposibila aprovizionarea lor. In ciuda acestor lucruri, luptele violente nu au incetat nici o clipa, nici pe versantii Kurganului Mamaev, nici in zona industriala din nord. Luptele pentru Uzina de tractoare Octombrie Rosu si pentru Fabrica Baricada au devenit vestite in toata lumea. In timp ce soldatii aparau pozitiile dintre ruine, muncitorii reparau armamentul defect in imediata vecinatate a frontului sau chiar pe campul de lupta.loading...

Adauga un comentariu