Secretele istoriei

Batalia de la Tolbiac

Publicat: 18 mai 2015
3

Batalia de la Tolbiac a fost purtata intre francii condusi de Clovis I si Alemani, in mod traditional data fiind stabilita in 496. Locul bataliei este numita „Tolbiac„, sau „Tulpiacum” (azi Zülpich), in Renania de Nord-Westfalia, la aproximativ 60 km est de frontiera germano-belgiana, care nu este neplauzibila. Francii au avut succes la Tolbiac si si-au stabilit hegemonia lor asupra Alemanilor.

Vezi si Batalia de la Fulford

Francii erau impartiti in doua popoare vecine si aliate: francii salieni, al caror rege a fost Clovis si francii Ripuariani al caror capitala a fost Köln si a carui rege a fost Sigebert Schiopul. La granita regatului lui Sigebert se aflau alemanii, o confederatie de triburi germanice, al carui curaj era egalat cu cel al francilor. Raidurile de frontiera, jafurile si conflictele intre alemani si francii Ripuariani s-au inmultit, dar se pare ca, in anul 496, Sigebert a infruntat o invazie reala si a facut apel la Clovis pentru ajutor. Clovis a raspuns favorabil aliatului sau si a ridicat o armata. Este acceptat faptul ca, in defensiva, Sigebert si armata sa au suferit pierderi grele. Ar fi fost doua batalii de Tolbiac.

Vezi si Batalia de la Stamford Bridge

Stim putine despre lupta, cu exceptia faptului ca francii Ripuariani au fost, probabil, de nici un ajutor, dupa prima batalie. Este probabil ca razboinicii lui Clovis au fost mai putin la numar decat alemanii. In orice caz, se spune ca Clovis si-a vazut razboinicii sai ucisi si a simtit ca lupta ii iesea de sub mana. Plangand, el l-a chemat in ajutor pe Dumnezeul lui Clotilde, sotia lui, Dumnezeu pe care ea l-a propovaduit de cand s-au casatorit in 493. Grigorie de Tours povesteste ca la auzul cuvintelor din rugaciunea spusa de Clovis, alemanii au inceput sa se retraga cand s-a auzit ca liderul lor a fost ucis cu un topor. Francii i-au nimicit pe alemani in cele din urma.

Adauga un comentariu