Secretele istoriei

Batalia de la Towton

Publicat: 29 mart. 2015

Batalia de la Towton (pronuntat in engleza ˈtaʊtən) a avut loc in Duminica Floriilor, pe o vreme cu ninsoare, la 29 martie 1461 pe un platou dintre satele Towton si Saxton din Yorkshire (la circa 19 km sud-vest de York si 3 km sud de Tadcaster).

Batalia a facut parte din Razboiul celor Doua Roze, dus intre casele York si Lancaster pentru controlul tronului Angliei. Batalia a fost o victorie decisiva a yorkistilor.

Vezi si Batalia de la New Orleans

Towton a fost cea mai mare batalie data pe pamant britanic. Circa 50.000–80.000 de soldati au luptat in ea, inclusiv 28 de lorzi (aproape jumatate din nobilimea cu titluri de la vremea aceea), predominant de partea lancastriana. Una dintre cele mai frecvent citate cifre este de 42.000 de lancastrieni si 36.000 de yorkisti.

A fost si cea mai sangeroasa batalie data vreodata pe pamant englez.Pierderile exacte sunt inca in discutie, si sunt extrem de dificil de evaluat cu precizie, estimarile fiind in jurul a 28.000 de victime, circa 1% din populatia intregii tari la acea vreme.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit